Matolcsy álomvilágban él

Tukacs István országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: bár a kormány a gazdaság, a beruházások és a fogyasztás növekedését remélte az egykulcsos személyijövedelemadó-rendszer bevezetésétől, a kabinet várakozásai Matolcsy György állításával ellentétben nem teljesültek. A nemzetgazdasági miniszter egyebek mellett azt mondta meghallgatásán, hogy az egykulcsos szja bevezetésének egyértelműen pozitív hatásai vannak a költségvetési bevételekre, a foglalkoztatásra, a gazdaság kifehérítésére, és talán a népesedési helyzeten is javított.

Ezzel szemben az átlagosan és az átlag alatt keresők rosszul jártak az egykulcsos adózással, emiatt a kormány erőltetett kompenzációt vezetett be, a fogyasztás pedig csökkent, így nem élénkíthette a gazdaságot - mondta Tukacs István.

Az szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy pártja csütörtökön hétpontos gazdaságélénkítő javaslatot ismertetett, amelynek a kétkulcsos, progresszív szja-rendszer is része. Kifogásolta, hogy amíg a Miniszterelnökséget vezető Varga Mihály egy héttel ezelőtt azt mondta, a kormány az egykulcsos adóról is kész tárgyalni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), addig Kósa Lajos Fidesz-alelnök péntek reggel úgy nyilatkozott: nem valószínű, hogy változtatnak az egykulcsos adón, ha a nemzetközi szervezetek például azt kérik, ne 16, hanem 19 százalékos legyen az adókulcs.

Azzal kapcsolatban, hogy Christoph Rosenberg, a valutaalap magyar misszióvezetője csütörtökön azt mondta, az egykulcsos adó és a hozzá kapcsolódó rendelkezések Magyarországon az optimálisnál kedvezőtlenebb gazdasági eredményeket hoztak, növelték a bürokráciát, és túlságosan nagy terhet jelentettek a leginkább veszélyeztetetteknek, Tukacs István kifejtette: valószínű, hogy az egykulcsos adó ügye szerepel majd az IMF-tárgyalások napirendjén, és az is, hogy a valutaalap annak megváltoztatását fogja kérni.

Hozzátette, a tárgyalások szokásos menetrendje, hogy előbb a kormánynak kell megfogalmaznia a szándékait, az IMF gazdaságpolitikai bírálatait azonban komolyan kell venni.