Matolcsy csak a jéghegy csúcsa, de mennie kell

Ezen a héten bebizonyosodott, hogy Matolcsy György az elmúlt években alapítványokon keresztül kimondhatatlanul sok, több mint 260 milliárd forintot szeretett volna eltüntetni – jelentette ki Tóbiás József Tóth Bertalannal közös sajtótájékoztatóján.

Pártunk elnök-frakcióvezetője elmondta, hogy Tóth Bertalan és Burány Sándor országgyűlési képviselőkkel közösen egy perig tartó közérdekű adatigényléssel megakadályozták, hogy Matolcsy továbbra is eltitkolja, mit akar tenni az elmúlt években a devizahitelesek és a forintárfolyam miatt nyereségként realizálódott közpénzzel.

Matolcsy György jelenti a valódi veszélyt a forintra és a monetáris politikára, mert ő az, aki az elmúlt években bebizonyította, hogy méltatlan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökségére – jelentette ki a politikus, aki példaként a Quaestor-ügyet, a devizahiteleseket, és a legutóbbi közpénzlenyúlási kísérletet említette.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzetben két lehetőség van: az egyik Matolcsy azonnali önkéntes távozása, a másik pedig, hogy az őt támogató Orbán Viktor miniszterelnök, Lázár János és Varga Mihály miniszterek bírják rá, hogy megváljon tisztségétől.

Ha nem teszi meg egyiket sem, akkor szakmai és társadalmi szervezetekkel együttműködve ki kell kényszerítenünk a távozását – figyelmeztetett a pártelnök.

Az említett támogatói kör felelősségét firtatva elmondta, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a tulajdonosi jogok gyakorlójaként megakadályozhatta volna a pénz lenyúlását, Orbán Viktor pedig miniszterelnökként korrigálhatta volna Varga döntését. Felelősség terheli a fideszes és jobbikos összetételű felügyelőbizottság tagjait, mert asszisztáltak a folyamathoz – jelentette ki, és felhívta a figyelmet, hogy Papcsák Ferenc (Fidesz) és Nyikos László (Jobbik) fb-tagok személyes vagyonukkal felelnek a jegybank gazdálkodásáért, és ez elől nem bújhatnak el, bár ahogy Varga Mihály, ők sem hajlandóak megszólalni az ügyben.

Nyilatkozniuk kell, hogy támogatták-e a jegybank-elnök törvénytelen eljárását – zárta mondandóját Tóbiás József.

Tóth Bertalan két felháborító, a kormánytagok által tett kijelentést idézett: az egyik arra vonatkozott, hogy a 266 milliárdból csak hármat osztottak ki körülbelül 700 támogatási szerződés alapján. Frakcióvezető-helyettesünk a kormány-magyar szótár segítségével ezt lefordította: ezek szerint a kormány rendben lévőnek tartja, ha az MNB alapítványainál elloptak hárommilliárd forintot, az teljesen rendben van.

A másik kijelentés szerint betonfal van a jegybank és a kormány között. Ezt a politikus cáfolta – mint kijelentette az MNB kizárólag a monetáris politikával kapcsolatban független, gazdálkodását tekintve nem. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyesen gyakorolja a tulajdonosi jogokat az MNB, mint állami cég felett, és minden évben aláírja a pénzintézet mérlegét, amivel hozzájárul ahhoz, hogy a közpénzt a jegybank úgy használja föl, ahogy akarja.
Tóth Bertalan elmondta, hogy Varga Mihály abban is felelős, hogy trükkös, az Európai Unió által tiltott módon, az MNB által adott pénzből finanszírozták a magyar költségvetést.

Tudott arról Varga Mihály, hogy a jegybank alapítványai azért jöttek létre, hogy finanszírozzák a magyar államot, és ha igen, miért nem tett ellene semmit? – tette fel a kérdést, és bejelentette, hogy szombaton 15 órakor a Magyar Nemzeti Bank előtt a Szabadság téren demonstrációt tartanak, szembesítve Matolcsy Györgyöt az alapítványain keresztül elkövetett ámokfutással, és lemondásra szólítják fel.

Folytatni fogjuk a harcot, mert nagyon sok adat vár még feldolgozásra – mondta Tóth Bertalan, aki megígérte, hogy a feldolgozás során folyamatosan tájékoztatják majd a közvéleményt a visszaélésekről: rokonok, barátok haverok és fideszes vállalkozói körök számára pofátlan közpénzlenyúlásairól.