Belföld, Gazdaság | költségvetés 2012 bkv főváros
2011. október 06. 16:26

Matolcsy György gazdaságpolitikája megbukott

Az MSZP a progresszív, kétkulcsos adórendszer és a szolidaritási adó bevezetését javasolja, amivel az 5 millió forint feletti jövedelműektől csoportosítanának át összegeket az alacsony keresetűekhez, valamint szorgalmazza az adómentes sáv visszaállítását, illetve a munkáltatói járulékok csökkentését és az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való leszállítását.

Véleménye szerint az oktatási rendszer átalakítását a forráskivonás motiválja. Eközben a rezidensek tömegesen rakják letétbe felmondásukat, és sokan vándorolnak el a szakorvosok és a nővérek közül - tette hozzá.

Beszélt arról, hogy az elemzések szerint "a Matolcsy-féle gazdaságpolitika megbukott", mert egy éve még 4-5 százalékos növekedést ígért a kormány, ám a közgazdászok visszaesésről vagy stagnálásról beszélnek a jövő évet illetően. A választáson 1 millió munkahely teremtéséről beszélt a Fidesz, ugyanakkor a Matolcsy-féle tervben az ideivel azonos foglalkoztatási aránnyal számol a kormány - jegyezte meg.

Bihary Gábor, a fővárosi szocialista frakció tagja kiemelte, hogy a közlekedés finanszírozása terén "egyik hónapról a másikra bukdácsol a városvezetés", s a közlekedésre szükséges pénzt nem adja oda a kormány. Meglátása szerint a "Horváth-Bajnai szerződés" hosszú távú, stabil megállapodás volt, amit a kormány felrúgott, pedig azzal a BKV finanszírozása megoldott lenne.

A szocialista párt támogatja a közösségi közlekedés 5 százalékos áfájának bevezetését. A dugódíj bevezetésekor azonban tisztázni kell, milyen feltételek mellett és mennyit kellene fizetniük az embereknek, és az ebből származó bevételeket mire fordítja a főváros. A dugódíjnak környezetvédelmi célokat kell szolgálnia, és kizárólag a közösségi közlekedés működtetésére és fejlesztésére kell fordítani - mutatott rá.

Mint mondta, a Budapesti Közlekedési Központ létrehozását is támogatták egy éve, de "a megvalósítás során elveszett belőle a lényeg", és ma "a kapkodás, a pazarlás és a dilettantizmus" jellemzi működését. 1,5 milliárd forint került ehhez a céghez, de az eredmények elmaradtak - jegyezte meg, hozzáfűzve: Tarlós István főpolgármesternek el kell számolnia, hogy az eddigi egy év alatt "mit intézett a város irányításában", és Vitézy Dávidnak is el kell számolnia a rábízott pénzzel.