Gazdaság | áfa adórendszer
2012. április 05. 15:15

Matolcsy György levelező tagozaton

Tukacs István MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzetgazdasági miniszternek "ahelyett, hogy képtelenségeket írogat", a konvergenciaprogramon kellene dolgoznia, hiszen azt a kormánynak tíz nap múlva el kell küldenie Brüsszelbe.

Matolcsy György a csütörtöki Heti Válaszban megjelent könyvismertetőjében a többi között az ötkulcsos áfarendszer és a pénzügyi tranzakciós adó szükségességéről írt. Úgy fogalmazott: a kormány lépéseket tett egy széthúzott áfarendszer felé, és bár "jobb volna öt kulcs – 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal –, de az unió még nem engedi".

A szocialista politikus ezzel kapcsolatban feltette a kérdést, komolyan gondolja-e Matolcsy György, hogy megemelheti a 27 százalékos áfakulcsot, amely már most is a legmagasabb az unióban, és amely miatt rekordokat dönt az üzemanyagok ára, növeli a rezsiköltségeket, az inflációt, valamint csökkenti a fogyasztást.

Hozzátette, az EU az áruk szabad áramlására tekintettel írja elő, hogy a tagállamok - noha dönthetnek az áfa mértékéről -, az áfakulcsok számát nem változtathatják szabadon.

Tukacs István elmondta: a kormánynak azon kellene dolgoznia, hogy az egyszeri bevételeken alapuló büdzsé helyett kiszámítható költségvetési pályát mutasson be az Európai Uniónak. Szólt arról is, hogy a hiánycél tartása érdekében az idei költségvetéshez is hozzá kellene nyúlni, jövőre pedig elemzői vélemények szerint 400-500 milliárd forintos megszorítás következhet.