Matolcsy jegybankja az adófizetők pénzét költi

A költségvetési bizottság nem vette napirendjére a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottsága éves munkájáról, és a jegybank közpénzből megvalósított befektetéseinek államháztartásra és államadósságra gyakorolt hatásairól szóló napirendi javaslatokat hétfői ülésén.

Burány Sándor, a bizottság elnöke az ülés elején  házszabályszerűnek nevezte valamennyi javasolt napirendi pontot.

A 14 tagú bizottság többsége azonban támogatta Szűcs Lajos, (Fidesz) alelnök javaslatát, hogy ne tárgyalják meg ezeket a pontokat. 

Róna Péter, az MNB felügyelő bizottságának egykori tagja az ülés alatti sajtótájékoztatón elmondta: a jegybank közlése szerint mintegy 340 milliárd forintos költekezésre "szánta el magát", amit a saját eredményéből finanszíroz. Az MNB-nek akkor van eredménye, ha devizatartalékai felértékelődnek, ami a forint leértékelődésének egyenes következménye. Szavai szerint mivel az eredményt a jegybank a devizatartalék értékesítéséből realizálja,ez akár 340 milliárd forintos költségvetési hiányt okozhat. Ha a forint felértékelődik, mert a kormány gazdaságpolitikája eredményesnek bizonyul, a nemzeti bank automatikusan veszteséget fog elkönyvelni, azt viszont a magyar állam köteles azonnal pótolni - fejtette ki. Szavai szerint ebben az esetben a magyar gazdaság visszazuhan ugyanabba a gödörbe ahol volt. "Én tehát úgy látom, hogy itt jelentős mértékben kialakult egy ellentét a kormány gazdaságpolitikája és a nemzeti bank költekezése között" - mondta Róna Péter. Hozzátette: sajnálja, hogy ezt a kérdést a bizottság nem kívánta megvitatni.

Burány Sándor, a bizottság ülése közben tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: a költségvetési bizottságnak minden olyan költekezéshez köze van, ami az állami szférában történik, és komoly mértékben érinti a költségvetés bevételeit vagy kiadásait, illetve az államadósság mértékét. "Matolcsy György jegybankja az adófizetők pénzét költi ezekre a gigantikus oktatási programokra és ingatlanbeszerzésekre" - mondta. Ismertetése szerint az Átlátszó.hu birtokába került adásvételi szerződések mutatják, hogy az Eiffel Palace irodaházat úgy vásárolta meg az MNB, hogy az offshore-hátterű ingatlan cégnek 15 millió eurós nyeresége keletkezett, a 31 millió euróért megvásárolt ingatlant ugyanis 46 millió euróért adta tovább a jegybanknak. Az adásvételi szerződést a jelenlegi igazságügyi miniszter, Trócsányi László egykori ügyvédi irodája készítette, ami kormányzati mértékű panamát sejtet - mondta. A példátlan és pazarló jegybanki költekezés vesztesei Burány Sándor szerint a devizahiteles családok.

Ellenzéki képviselők a Burány Sándor által múlt hétfőre összehívott bizottsági ülésen  is szerették volna e témákban meghallgatni Matolcsy György jegybankelnököt és az MNB felügyelő bizottságának tagjait, a kormánypártok és az MNB azonban jelezte, hogy törvénytelennek tartják a bizottság összehívását, így arra a jegybankelnök nem is ment el. Azzal érveltek, hogy a jegybanktörvény alapján a jegybank elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottságának tartozik beszámolási kötelezettséggel.