MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Matolcsy György MNB
2017. április 05. 16:21

Matolcsy kiszámíthatatlan és beszámíthatatlan

Az MSZP törvényjavaslatot nyújt be, hogy a többi között a Magyar Nemzeti Bankelnökének is át kelljen esnie pályaalkalmassági vizsgálaton - mondta az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán Budapesten, az MNB székháza előtt tartott sajtótájékoztatón.
Szakács László indoklásként Mtolcsy György egy hétfői megnyilvánulására hivatkozott. 
 
Felidézte, hogy a jegybankelnököt kérdezte a parlamentben az azonnali kérdések és válaszok órájában az általa korábban mondottakról: egy NATO-szövetséges állam jegybank- és kormánybuktató akciójáról, mire Matolcsy György - a szocialista politikus közlése szerint - válaszában hegedűkről, Róna Péter közgazdász által szervezett összeesküvésekről beszélt, illetve azt tudakolta, hogy ő - az MSZP-s politikus - részt vett-e ezeken a megbeszéléseken.
 
Hozzátette: ezért kezdeményezik, hogy legyen pályaalkalmassági vizsgálat a közintézmények vezetőinél, hogy kiderüljön, a munkájukkal járó felelősséget, feszültséget képesek-e kezelni.
 
Olajos Mihály Quaestor-károsult közölte, azt kérik Matolcsy Györgytől, állítsa vissza a pénzügyi bizalmat Magyarországon, a brókerbotrányok károsultjainak pedig adják vissza az ellopott pénzt.
 
Meg akarják akadályozni, hogy a 220 milliárd forint ellopott pénz után, két év előzetes letartóztatásból "az elkövető", "a Fidesz-kormány kegyeltje", Tarsoly Csaba egy luxusingatlanban várhassa az eljárás végét - hangoztatta.
 
Sajtóhírek szerint a Fővárosi Ítélőtábla megszüntette Tarsoly Csaba előzetes letartóztatását és elrendelte a Quaestor korábbi vezetőjének házi őrizetét.
 
A sajtótájékoztató előtt és után 25-30 Quaestor-károsult demonstrált a jegybank épülete előtt.