mszp.hu | Belföld | Matolcsy György MNB | Gazdaságfejlesztés
2015. november 04. 14:58

Matolcsy semmibe veszi az Országgyűlést

Matolcsy György meghallgatása méltatlan a Parlament egyébként is alacsony színvonalú működéséhez – mondta Burány Sándor sajtótájékoztatóján.

A szocialista képviselő azért bírálta a jegybankelnököt, mert hozzászólásában semmi mást nem tett, csak méltatta a saját tevékenységét, majd rögtön utána „gyáván megfutott” az ülésről.

Burány Sándor megjegyezte, hogy néhány nappal ezelőtt Handó Tünde és Polt Péter végigülte az ülést, válaszolt a kérdésekre, beleállt a vitába, Matolcsy viszont semmibe vette a magyar országgyűlést, amikor angolosan távozott.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke Matolcsyt az Egy magyar nábob rosszul sikerült, huszonegyedik századik kiadásának nevezte, azzal a különbséggel, hogy ő a regény főhősével ellentétben nem a saját vagyonát költi, hanem százmilliárd számra herdálja a közvagyont.
Súlyos felelősség terheli, amiért a forint drasztikusan meggyengült, 2010 óta lényegében tönkrement, és az euró árfolyama tartósan 300 forint felett van – folytatta az éles kritikát a képviselő, rámutatva, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyik alelnökének nyilatkozata alapján ez nem véletlen: a jegybankot egyszerűen nem érdekli a forint sorsa. Ennek okaként azt jelölte meg, hogy a gyenge forint nyereséget termel az MNB-nek. Azt a nyereséget, amit Matolcsy magyar nábobként kénye-kedve szerint költ el – tette hozzá Burány Sándor.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 250 milliárd forintot költöttek a matolcsyzmus oktatására, drága ingatlanokat és műkincseket vásároltak, pedig a Magyar Nemzeti Banknak nem ez lenne az elsődleges feladata, hanem a forint védelme. Ezt nem látja el, vezetői saját kedvteléseikre milliárdokat fordítanak, az önmaguk által létrehozott alapítványokon keresztül több tízmilliós külön jövedelemre tesznek szert, az Országgyűlést pedig semmibe veszik – jelentette ki, hozzátéve, hogy Matolcsy Györgynek ezért előbb-utóbb felelnie kell.

Kapcsolódó párttagok