Matolcsy víziói

Miközben a nemzetgazdasági miniszter óriási sikerként szólt a növekvő foglalkoztatásról, a tény az, hogy 2008 őszén 3 924 000 ember dolgozott, most kevesebb; az álláskeresők számának csökkenésére magyarázat, hogy a kormányzat amint lehet, mindenkit kiszorít az ellátórendszerből, hiszen kilenc hónap helyett három hónap a munkanélküliek ellátási időszaka.

Gúr Nándor szerint aligha nevezhető sikernek, hogy 47 százalékos a regiszterben lévők között a tartós munkanélküliek aránya és 28 százalékos a pályakezdőké.

Az MSZP alelnöke kifejtette: 2010-ben bruttó 73 ezer forint volt a minimálbér, így 60 200 forintot kerestek a dolgozók, most a 93 ezer forintos bruttó minimálbér nem éri el a nettó 61 ezer forintot, ráadásul ebből az infláció elvitt körülbelül tízezer forintot.

Gúr Nándor szerint a jelenlegi kormányzás mellett nulla realitása van annak az Orbán-Matolcsy ígéretnek, mely 2020-ban öt és fél millió dolgozót vizionál, hiszen két éve már ígértek egymillió új munkahelyet, radikális adócsökkentést, ma viszont kevesebben dolgoznak, mint a válság beköszöntekor, az adójóváírás kivezetésével és az egykulcsos jövedelemadóval pedig a dolgozók 85 százaléka rosszul járt.