mti.humszp.hu | Belföld | Matolcsy MNB Quaestor
2016. október 12. 15:25

Matolcsyra nem kötelező az MNB etikai kódexe?

Szakács László szerint Matolcsy György jegybankelnöknek 11 napja van arra, hogy válaszoljon, kötelezőnek érzi-e saját magára nézve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) etikai kódexét.

Pártunk frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte, az MSZP országgyűlési képviselői több mint harminc írásbeli kérdéssel fordulnak a MNB elnökéhez, a többi között arra is választ várnak tőle: igazak-e azok a sajtóhírek, hogy Matolcsy György a Bankszövetség elnökének, az UniCredit Bank vezérigazgatójának a lakását használja.

Amióta Matolcsy György a jegybankelnök, azóta az UniCredit Banknál hány ellenőrzés volt? Szabtak-e ki bírságot? Az ellenőrzések sűrűsége hogyan viszonyul a többi bank ellenőrzésének gyakoriságához? Igaz-e az, hogy a jegybank a Quaestor-csoportot 2014 végén és 2015 elején is vizsgálta? - ismertette Szakács László, hogy mire várnak választ.

Elmondta, hogy a házszabály szerint a jegybankelnöknek 11 munkanapon belül írásban kell válaszolnia.

Szakács László újra felszólította az MNB igazgatóságát, a miniszterelnököt, a jegybank tulajdonosi jogait gyakorló nemzetgazdasági minisztert és a jegybankelnököt kinevező köztársasági elnököt, hogy állapítsák meg, Matolcsy György megszegte az etikai kódexet, alkalmatlan munkája elvégzésére, méltatlan posztjának betöltésére.

Az országban mindenkinek joga van tudni, hogy az ország vezetői asszisztálnak-e ezekhez a botrányokhoz, cinkosai-e Matolcsy Györgynek - mondta.

Kérdésre válaszolva a politikus elmondta, az etikai kódex szerint kisebb ajándékot sem fogadhatnak el a jegybank vezetői, és nem kerülhetnek olyan helyzetbe - főleg az ellenőrzésük alá tartozó szervezetekkel -, amely tárgyilagos munkavégzésüket befolyásolja és a megvesztegethetőség látszatát kelti.