Belföld | gyermekszegénység
2014. november 28. 14:31

Meg kell szüntetni Európában a mélyszegénységet

A súlyos szegénység öt éven belüli felszámolására szólította fel az Európai Bizottságot Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő. A politikus pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján bírálta a magyar kormányt is, amiért "a gyermekek szájából is kiveszi a falatot".

Ismertetése szerint, míg az unióban az emberek 9,6 százaléka súlyosan elszegényedett, addig Magyarországon az arányuk 26,8 százalékos, a 7 év alatti gyermekeknek pedig több mint 42 százaléka él mélyszegénységben. A gyermekek életkörülménye - elmondása szerint - 2009 óta romlik Magyarországon, és Görögországhoz vagy Portugáliához hasonlóan mára elviselhetetlenné vált.

Szanyi Tibor közölte: egy olyan program kidolgozását várja az Európai Bizottságtól, amellyel elérhető, hogy a szegénységi mutatók öt év alatt nullára csökkenjenek. A politikus emlékeztetett egy korábbi kezdeményezésére is, amely megszüntetné az élelmiszerekre kivetett adókat.

Az képviselő bírálta a Fideszt, amiért a szülők munkavállalásához kötné a családi pótlék biztosítását, de azt is szóvá tette, hogy a juttatás összege 2008 óta nem emelkedett. Kijelentette: az MSZP legfontosabb célkitűzése, hogy "magyar földön magyar ember, magyar gyermek nem éhezhet".