Még kiszolgáltatottabbak lesznek a munkavállalók

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken a kormányzati honlapon hozta nyilvánosságra jogszabálytervezetét. Eszerint a táppénzen lévő, a várandós, szülési szabadságon lévő, a gyermekgondozás, illetve hozzátartozó otthoni gondozása miatt fizetés nélküli szabadságukat töltő, a beteg gyermeküket táppénzen ápoló és az önkéntes katonai szolgálaton lévő munkavállalókkal az úgynevezett védelmi idő alatt is közölhető lenne a felmondás. A felmondási idő pedig - ellentétben az eddigi 15, illetve 30 nappal - a védelmi idő lejártát követő napon kezdődne.

Gúr Nándor, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke hétfői sajtótájékoztatóján az előterjesztést úgy értékelte: az újabb lehetőségeket ad a munkaadóknak a munkavállalókkal szemben. Véleménye szerint a kormány a tervezett változtatásokkal azt kompenzálná, hogy a 300 ezer forint alatt keresők esetében előírt béremelést nem teljesítő vállalatokat a jövő évtől szankcionálni fogják.

Rámutatott, hogy az európai normák egyszerre tartják fontosnak a munkaerő rugalmasságát és a foglalkoztatás biztonságát, illetve a munkavállalói jogok garantálását, amelyek közül a nemzetgazdasági tárca javaslata szerinte csak az előbbire van tekintettel.

Gúr Nándor kifogásolta, hogy a törvénytervezet a túlórapótlékok kifizetése helyett szabadidőt adna a dolgozóknak, ugyanis - tette hozzá - annak kiadása bizonytalan, különösen a legkiszolgáltatottabb dolgozói csoportoknál. Bírálta a felmondási tilalmak tervezett megszüntetését, mindenekelőtt azt, hogy terhes, illetve gyesen, gyeden lévő anyákkal is közölhető volna a felmondási szándék. Az MSZP-s képviselő kitért arra is, hogy a kártérítési kötelezettség kiterjesztése az elmarasztalt munkavállalók ellehetetlenüléséhez vezethet.