Belföld | alaptörvény
2011. április 17. 11:46

Még nem késő

Kunhalmi Ágnes az MSZP elnökségi tagja levélben fordult a fiatalok nevében a Fidesz és KDNP-s országgyűlési képviselőkhöz, melyben azt kérte, hogy ne szavazzák meg holnap az alkotmányt.

Mint mondta ”tiltakozunk, mert az elfogadni készülő alkotmány kizárólag egy értékrendet preferál” és aki abba nem fér bele, azt kirekeszti, valamint gyengébb védelemben részesíti. Továbbá a készülő új alkotmány részletekbe menőkig rögzít adó-, család- és nyugdíjpolitikát. Kiemelte, hogy a fiatalokra ezzel olyan terheket rak az alkotmány, amely elveszi a jövőt attól, hogy ”mi máshogy, jobban alakítsuk az életünket”. Ugyanis megváltoztathatatlan és működőképtelen szabályrendszert rögzít.

Az MSZP elnökségi tagja hangsúlyozta ”soha nem mossák le magukról a Fidesz-KDNP-s képviselők, hogy ezt az antidemokratikus és kirekesztő alkotmányt megszavazták. Szégyellni fogják a percet, amikor megnyomják a Parlamentben az igen gombot.”

Hogy milyen sokan gondolják így, jól mutatja a napok óta tartó permanens tüntetés-sorozat. Az MSZP ezért is vár mindenkit hétfőn 17 órára a XIII. kerületi Hélia szálló mögötti parkba, ahol ”kőbe véssük” a Magyar Köztársaságot, majd 20.30-kor a Jászai Mari térről indulunk fáklyás felvonulással a Duna-parton lévő Bibó szoborig.


Kunhalmi Ágnes levele - a fiatalok nevében - a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőihez

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

2011. április 18-án, holnap Önnek olyan döntést kell meghoznia, ami alapjaiban változtathatja meg mindazt, amit a magyar demokráciáról eddig gondoltunk.

Ön és képviselőtársai egy olyan új alkotmányt készülnek megszavazni, amely legfontosabb feladatát a megalkotás és az elfogadás keretei miatt nem lehet képes betölteni.

Az alkotmányozás útja és tartalma mindig tanúskodik arról a helyzetről, amelyben megvalósul. Ez alól az Önök alkotmány-tervezete sem kivétel: megalkotása és hiányosságai pontosan visszaadják hazánk mai állapotát.

Magyarország ma megosztott és zárkózott ország. Problémáink jelentős részét a közvélekedés külső okokkal magyarázza. Az eltérő gondolkodású és értékrendű emberek elzárkóznak egymástól, a másként gondolkodók egymást idegennek, ostobának és elutasítandónak látják. Szinte mindenki hiszi, hogy kizárólag az ő igazsága érvényes és valós, mindenki más téved és meggyőzendő, rosszabb esetben elnyomandó.

A holnap elfogadni tervezett alkotmány apró részletekig lemenően határoz meg egyetlen értékrendet és számos abból levezetett szakpolitikát, amellyel implicit módon minden mást hibásnak és károsnak ítél. Aki ezt az alkotmányt, ebben a formában megszavazza, az az együttműködés helyett a diktátumokat, a változásokhoz való alkalmazkodás helyett a merev elzárkózást, a jövő helyett a betonba öntött jelent szavazza meg.

Tisztelt Országgyűlési Képviselő!

Az elfogadni tervezett alkotmány-szöveggel és megalkotásával kapcsolatos aggályokat Ön is jól ismeri. Az alkotmány elfogadása hazánk kettéosztásának szimbolikus befejezése lenne. Ez a döntés meghatározná, hogy ki a jó állampolgár és ki nem, hogy mi a helyes gondolat hazánkról és mi nem, hogy mi a jó politika a következő évtizedekben és mi nem.

A kétharmados parlamenti többség azonban nem korlátlan felhatalmazás bármire, hanem a legnagyobb felelősség. Könnyen lehet, hogy az Önök alkotmánya évtizedekre le fogja állítani hazánkat, mert a mai fiatalokat lehetetlen helyzetbe sodorja azzal, hogy megváltoztathatatlan és működésképtelen szabályrendszert rögzít.

Ma Ön még dönthet másként. Ma Ön még átgondolhatja, hogy a nevét és a szavazatát adja-e egy olyan alkotmányhoz, amely a sokszínű demokrácia helyett az egypárti világ levegőjét hozza vissza Magyarországra.

Arra kérem, gondolja át ezt a döntést, mielőtt túl késő lesz. Gondolja át, hogy Ön részese akar-e lenni az eltérő gondolatok együttműködésére épülő demokratikus Magyarország felszámolásának, egy új magyar egypártrendszer közjogi megalapozásának.

Arra kérem, gondoljon hazánk jövőjére. Gondoljon arra, hogy egy megosztott, párbeszédre és együttműködésre képtelen társadalmat szeretne-e hátrahagyni a mai fiataloknak, vagy egy szabad, önrendelkezésre, demokráciára és az eltérő gondolatok elfogadására épülő országot.

Ha velem együtt szabad és demokratikus jövőben szeretne élni, ne támogassa az egypárti alkotmány elfogadását.

Még nem késő.


Budapest, 2011. április 17.


Kunhalmi Ágnes
magyar állampolgár
az MSZP elnökségi tagja