Belföld, Külföld | Európai Parlament
2014. december 02. 14:57

Megadtuk a JEL-et! (baloldali polgármesterek az Európai Parlamentben)

Tíz, a 2014-es önkormányzati választáson győztes szocialista, vagy az MSZP által támogatott polgármestert látott vendégül Ujhelyi István az Európai Parlamentben. A településvezetők (a baloldali fiatalok korábbi, strasbourgi akciójához hasonlóan) jelképesen megadták a JEL-et és üzentek a nyilvánosságnak, illetve a magyar kormánynak.

Kárpáti János, az MTI tudósítója jelenti:

Az önkormányzati választáson győztes baloldali, illetve a baloldal által támogatott polgármestereknek szervezett szakmai konzultációsorozatot Brüsszelben Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, aki az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata frakciójában a négy fős magyar EP-képviselői delegáció vezetője.

Ujhelyi kedden az EP brüsszeli székházában a tíz meghívott polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartott, "Megadjuk a jelet: szabadságharc helyett valós magyar érdekképviseletet!" címmel.

A magyar baloldal újjáépítéséhez és a magyar közélet megváltoztatásához az MSZP EP-képviselője szerint szükség van azokra a településekre - miként fogalmazott, "azokra a vörös bástyákra" -, ahol győzött a baloldali jelölt. 

Mint mondta, szeretnék megmutatni, "hogy lehet másként politizálni", hogy lehet helyben, valóban az emberekért dolgozni, szociális kérdésekkel, munkahelyteremtéssel, a közösség pozitív megszervezésével foglalkozni. 

"Tiltakozunk a centralizáció ellen" - hangsúlyozta Ujhelyi, aki szerint "a központi kormányzat, az Orbán-rezsim mindent a párt központi épületéből akar eldönteni, hogy mi történjen Salgótarjánban, Szegeden, bárhol az országban". 

A polgármesterek brüsszeli szakmai programjának a célja a tájékozódás és a kapcsolatteremtés. A magyar vendégek az Európai Bizottság tisztviselőivel, EP-képviselőkkel találkoznak, és az unió által nyújtható infrastrukturális, illetve egyéb fejlesztési támogatások lehetőségeit igyekeznek feltérképezni.

Ujhelyi hangsúlyozta, hogy amikor az EP szociáldemokrata frakciója kialakítja a maga álláspontját az unió növekedésösztönző, munkahelyteremtő programjával kapcsolatban, akkor - az egyes EU-országok között, illetve az egyes országokon belül is meglévő hatalmas fejlettségbeli eltérések miatt - ebben az európai szociáldemokrata álláspontban tükröződnie kell a sajátos magyar szempontoknak is.

A sajtótájékoztatón Halmi József, a Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Györtelek polgármestere azt mondta: nem félnek attól, amivel a választási kampányban szerinte riogatták az embereket, hogy csak jobboldali település kaphat majd támogatást.

Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere ehhez hozzátette: egyik brüsszeli beszélgető partnerük, a Szocialisták Európai Pártjának főtitkár-helyettese megütközve reagált, amikor a magyar polgármesterektől hallott az ilyen politikai megkülönböztetés eshetőségéről, és biztosította a magyarokat arról, hogy az EU nagyon oda fog figyelni ezekre a kérdésekre.

Dóra Ottó, Salgótarján polgármestere azt hangoztatta, hogy mivel a magyar kormány nem gondoskodik megfelelő fejlesztésekről, az önkormányzati vezetőknek olyan lehetőségeket kell keresniük, amelyekhez közvetlenül Brüsszelből hozzá lehet jutni. 

Dömsödi Gábor, Pásztó polgármestere - volt rádiós újságíró - arra hívta fel a figyelmet: ha az uniós támogatások között a jövőben a vissza nem térítendő támogatások rovására valóban előtérbe kerülnek a részben vagy egészben visszafizetendő támogatásfajták, akkor az megkérdőjelezi majd mindazt a közmunkát, amely nem tudja megtermelni a bele fektetett értéket.