Megakadályozta a nép a Donáth-szobor avatását

Tegnap és ma a Fidesz két alelnöke olyan ügyekbe keveredett, amelyek megmutatja a Fidesz igazi arcát – mondta Harangozó Tamás a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Pártunk frakcióvezető-helyettese abból az alkalomból tette kijelentését, hogy a tegnapi, Kubatov Gáborhoz kötődő bőrfejűek okozta népszavazás-botrány után ma Gulyás Gergely próbált szobrot avatni a régmúlt egy rosszemlékű politikusának.

Harangozó Tamás szerint ezentúl lehet, hogy nem fehér ing és nyakkendő, hanem a barna ing a megfelelő viselet a fideszesek számára az országgyűlésben.

Heringes Anita országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy megdöbbenve olvasta a hírt, amely szerint Gulyás Gergely ma a Páva utca sarkán szobrot avat Donáth Györgynek, aki meggyőződéses antiszemita és fajvédő volt. Hozzátette, hogy Donáth szorgalmazta, hirdette és megszavazta a zsidóellenes törvényeket, de kirekesztő volt a svábokkal és a románokkal szemben is.

A képviselő úgy vélekedett, hogy egy rasszista, antiszemita fajvédőnek egy demokratikus párt alelnöke nem avathat szobrot ötven méterre a Holokauszt-emlékközpont bejáratától. Hozzátette, hogy Gulyás Gergely azért sem tehet ilyet, mert ő a parlament magyar-német baráti tagozatának alelnöke.

Sváb lányként úgy gondolom, hogy ha itt szobrot avat, akkor még ma délután le kell mondani erről a posztjáról – jelentette ki Heringes Anita.

Pál Tibor önkormányzati képviselő szerint tarthatatlan, hogy a Ferencváros az elmúlt hónapokban rendszeresen negatívan jelenik meg a közvélemény előtt. Példaként említette a vegyiművek esetét, a Simicska-oszlopok bontását, és a tegnapi estet, amikor a Ferencvároshoz köthető személyek akadályozták az alkotmányos jogok érvényesülését.

Most pedig itt állunk, ahol sunyi módon szobrot akarnak avatni – mondta a politikus, kifejtve, hogy azért érzi sunyinak a szoboravatást, mert arról sem a városvezetés, sem a társasház közgyűlése nem döntött.

A szoborállítást a megjelent tömeg megakadályozta.