Megalapozatlan költségvetés

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető a szocialisták szerdai elnökségi ülése után újságíróknak elmondta: egy megalapozott költségvetéshez legalább az idei első két negyedév gazdasági adatait ismerni kellene, ennek hiányában a büdzsé benyújtása csak egy politikai manőver részeként értékelhető.

Az MSZP szerint a kormány a 3 százalék alatti hiány rögzítésével próbálja nyugtatni a piacokat és tovább késleltetni a megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal, s ezért beáldozza a teljes költségvetési struktúrát, így azonban borítékolható, hogy a büdzsé nem fogja megérni az év végét.

Az MSZP elnöke a költségvetési javaslatról azt mondta: az elmúlt húsz év legbrutálisabb megszorítását készíti elő, új adók bevezetésével tovább növeli a megélhetés költségeit. Véleménye szerint a kormány tervezetének szinte nincs nyertese - kivéve a jövőre az idei pénze másfélszereséből gazdálkodó Miniszterelnökséget és Köztársasági Elnöki Hivatalt, illetőleg a Terrorelhárítási Központot, miközben az oktatási, az egészségügyi és a szociális ágazat rosszul jár, csakúgy mint az önkormányzatok.

A pártelnök-frakcióvezető szerint ha a költségvetés változatlan marad, recesszióba süllyeszti a gazdaságot, nem bővíti a foglalkoztatást és még nehezebb helyzetbe sodorja a kis és közepes vállalkozásokat, így Magyarország felzárkózás helyett még inkább leszakad.

Ezért az MSZP őszre alternatív költségvetést és adótörvényeket, valamint gazdaságpolitikai programot dolgoznak ki, amelynek célja a munkahelyteremtés, a gazdasági növekedés és a beruházások ösztönzése lesz - ismertette Mesterházy Attila.