Megállapodtak az összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal

Megállapodtak az összefogás pártjai a Modern Magyarország Mozgalommal szerdán. Bokros Lajos pártja kívülről támogatja az ellenzéki szövetséget.

Mesterházy Attila, az összefogás miniszterelnök-jelöltje a megállapodás aláírásakor elmondta: vállalták az alkotmányos jogállam helyreállítását, a bíróságok függetlenségét, egy kétfordulós, arányos választási rendszer kialakítását, a "félelem rendszerének" megszüntetését, a sajtó-, a lelkiismereti és a vallásszabadság garantálását.

A megállapodás része a gazdasági felzárkózás megalapozása: olyan kiszámítható gazdaságpolitika, amely alkalmas a befektetők és a vállalkozók bizalmának visszaszerzésére, továbbá a versenytorzító monopóliumok megszüntetése, a "büntető jellegű" különadók kivezetése és az "intézményesített állami és pártkorrupció" felszámolása.

Bokros Lajos közölte: kívülről támogatják az összefogást, sem egyéni, sem listás helyet nem kértek. Szerinte ez azt mutatja, létezik "önzetlen, becsületes" politizálás, amely az ország érdekeit fontosabbnak tartja a pártérdeknél.

Azt mondta: jobbközép, konzervatív pártként - bár vannak vitáik a baloldallal és kritikusak a 2010 előtti kormányzással, úgy látják, a jogállam helyreállítása az összefogástól várható, a baloldal ugyanis a rendszerváltás óta egyszer sem tett kísérletet annak lebontására.

A megállapodással szerinte "erkölcsi kényszerzubbonyt" húztak a baloldali pártokra, amelyek vállalták az említett programpontok végrehajtását. Kiemelte, hogy az arányos választási rendszer a feltétele, hogy a MoMa a jövőben önállóan indulhasson.