Belföld | szakképzés munkanélküliség
2012. szeptember 18. 16:43

Megbénított foglalkoztatáspolitika

Az öt főnél több embert foglalkoztató vállalkozásoknál 33 ezerrel kevesebben dolgoznak most, mint egy évvel ezelőtt, köztük olyanok, akik előtte valamilyen szakképzésben vettek részt - mondta el Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke a KSH adataira hivatkozva. Hozzátette, hogy eközben forráskivonás tapasztalható a szakképzési rendszerben. A két-három évvel ezelőtti összegekhez képest jelentősen, mintegy 30 százalékkal kevesebb a gyakorlati képzésben részt vevők fejkvótája.

"A foglalkoztatás világában visszaszorulás tapasztalható, kevesebben dolgoznak, a közfoglalkoztatás hoz többletet és a részmunkaidős foglalkoztatás, a nyolc órában foglalkoztatottak rovására" - mondta Gúr Nándor.

Sós Tamás, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság tagja arról beszélt, hogy szerinte a Fidesz két év alatt mélypontra vitte a szakképzést. "Mást mondanak, és mást cselekszenek. Korábban azt ígérték, hogy növelik a szakképzési hozzájárulásra szánt összeget, de jelenleg mintegy 6-8 milliárd forint hiányzik a szakképzés rendszeréből" - jelentette ki Sós Tamás.

Az MSZP-s politikus emlékeztetett arra, hogy a nyáron képviselőtársaival országgyűlési határozattervezetet nyújtottak be annak érdekében, "hogy megállítsuk azt az ámokfutást, ami a szakképzés területén is van".

Javasolták, hogy a jelenleginél hatmilliárd forinttal több jusson az oktatásnak erre a területére. Emellett Sós Tamás szerint ösztönző rendszert kel kialakítani a cégek számára, hogy ne csupán két százalékuk vegyen részt a szakképzésben.

Hangsúlyozta: súlyos gondok tapasztalhatók a felnőttképzésben, az élethosszig tartó tanulás területén is. Szerinte a kormány utóbbi időben tett lépései miatt hosszabb és drágább lesz a felnőttképzés.