Megbukott a fideszes tankönyvellátás

Azt mondta: a kormány hatékonyabb, olcsóbb, átláthatóbb és professzionális tankönyvterjesztést ígért, amikor tavaly egyetlen állami cégre, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-re (Kello) bízta ezt a feladatot.

Ezzel szemben - folytatta - bár két hónap eltelt a tanévkezdés óta, sok iskolában továbbra sincs miből tanítani, mert nem érkeztek meg a tankönyvek, munkafüzetek. Feltette a kérdést, ha az Orbán-kormány szerint ilyen egy professzionális állami szolgáltatás, mit lehet várni a tankönyvkiadás államosításától, amire sajtóhírek szerint ugyancsak készül a kormányzat.

Kunhalmi Ágnes arra szólította fel a kormányt, ne államosítsa a tankönyvkiadást, ne verjen szét egy újabb jól működő piacot, és állítsa vissza a tankönyvterjesztés korábbi rendszerét. Ellenkező esetben az MSZP, ha kormányra kerül, első intézkedései között teszi ezt meg - közölte.

A szocialista politikus egyúttal lemondásra szólította fel a Kello vezetőjét a késedelmes tankönyvkiszállítás miatt.

Kunhalmi Ágnes nem adott választ arra a kérdésre, hogy összeült-e már Mesterházy Attila tanácsadó testülete, végleges-e a névsora, illetve hogy a pártelnök-frakcióvezető egyeztetett-e már elődjével, Lendvai Ildikóval, aki a napokban az MSZP és az Együtt-PM közötti megállapodás újragondolását szorgalmazta a Demokratikus Koalíció bevonása érdekében. Mindössze annyit mondott: természetes, hogy egy volt pártelnök hangja jobban érvényesül a kampányban, és el is várható a korábbi vezetőktől, hogy elmondják a véleményüket, segítsék az MSZP-t.