Belföld, Gazdaság | internetadó beutazási tilalom NAV
2014. november 05. 14:42

Megengedhetetlen az adómorál aláásása

A költségvetési bizottság szerdán két MSZP-s módosító indítványról tárgyalt, melyeket a kormánypárti többség  Burány Sándor bizottsági elnök előzetes tájékoztatása alapján elutasított.

Az első indítvány, amelyet az MSZP képviselői napokkal ezelőtt nyújtottak be, az internetadó eltörlését javasolta. A kormánypárti többség ezt elvetette mondván, hogy egy a kormány által készített, hasonló tartalmú javaslatot nyújt majd be a gazdasági bizottság az Országgyűlésnek.

Burány Sándor elmondta: a második indítvány azt célozta, hogy a NAV vezetőinek kötelező legyen minden olyan ügyben jelentést tenni közvetlen feletteseiknek, amikor bármilyen külföldi hatóság vagy bírósági döntés rendészeti korlátozást rendel el velük kapcsolatban. 

A bizottsági elnök hozzátette: Vida Ildikó mai részleges beismerő vallomása megerősítette ennek a módosító indítványnak a helyességét.

Mint mondta, megengedhetetlen, "hogy ilyen ügyekkel aláássuk az adómorált, hiszen az állam nem várhatja el polgáraitól, hogy tisztességesen adózzanak, ha magának az adóhatságnak az első számú vezetője vagy több vezetője korrupciós ügybe keveredik".

Burány Sándor szerint ennek a zavaros, korrupciógyanús ügynek a leggyorsabb lezárása az lenne, ha az adóhatóság első számú vezetője azonnali hatállyal lemondana. 

Hozzátette, a kormánytisztviselőnek, aki tudomást szerzett az érintettségről, de falazott Vida Ildikónak, annak is be kell nyújtania lemondását.