Megengedhetetlen, hogy a Fidesz közmunkásokat használ fel a kampányban

Az ellenzéki összefogás megengedhetetlennek tartja, hogy a Fidesz közmunkásokat használ fel kampányában.

Erről Dorosz Dávid, a Párbeszéd Magyarországért politikusa és Veres Gábor MSZP-szóvivő beszélt kedden sajtótájékoztatón.

Hivatkoztak az Index hétfői írására, amely szerint köz- és közérdekű munkások vettek részt egy fideszes rezsifórum előkészítésében, a terem berendezésében.

Dorosz Dávid blöffnek minősítette, hogy a Fidesznek 107 ezer aktivistája van. Szerinte erre utal, hogy a kormánypárt közmunkásokkal végezteti el azt a munkát, amire önerőből nem képes.

Követelte, hogy vizsgálják ki azokat az eseteket, amelyek bizonyítják, hogy közmunkások dolgoztak a Fidesz kampányában. A kormánypártot felszólította, hozza nyilvánosságra az ezt megalapozó szerződéseket.

Veres Gábor arról beszélt: a birtokukban lévő információk alapján két városban is közmunkások gyűjtenek aláírásokat a Fidesz jelöltjeinek. Erről későbbre ígért részleteket.

Felháborítónak minősítette, hogy a Fidesz "egzisztenciális zsarolással kényszerít" kiszolgáltatott embereket arra, hogy neki dolgozzanak. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban közmunkásokat vezényeltek ki Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője ellen tüntetni.

Kordás László MSZP-s politikus, a közmunkás-szakszervezet főtitkára a sajtótájékoztatón arról beszélt: bárkiből lehet közmunkás, Orbán Viktor ugyanis a közmunkások országát építi.

Kiemelte, hogy a 2010-ben még 60 200 forintos közmunkabér ma mindössze 50 600 forint, és közben romlott a közfoglalkoztatottak munkajogi helyzete: nem részesülhetnek a gyermekek és az életkor után járó pótszabadságból.

A következő kormányzati ciklus egyik fő feladata ezért az lesz, hogy a közmunkások bérét előbb a négy évvel ezelőtti 60 ezer forintra, majd fokozatosan a nettó minimálbérig emeljék - mondta, megjegyezve: az ország jövőjét nem lehet közmunkára építeni, ahelyett inkább a helyi igényeket kielégítő szociális gazdaságra volna szükség.