Belföld, Gazdaság | mvh fideszes földmutyi feljelentés
2013. október 18. 17:12

Meghallgatná a minisztert az MSZP az MVH-nál történt letartóztatások miatt

Az MSZP elnöke sajtótájékoztatóján bejelentette: felkérte Molnár Zsoltot, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnökét, hogy a testület tisztázza, hogyan járt el az ügyben az Alkotmányvédelmi Hivatal, amely a hírek szerint feljelentést tett.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik vezetőjét és három bűntársát hétfőn tartóztatták le uniós támogatások jogosulatlan igénylése miatt.

A pártelnök ezt úgy értékelte: "maffiaszerűen, bűnszervezetben lopják az uniós forrásokat" a Vidékfejlesztési Minisztériumban vagy a háttérintézményében, amelynek teljes vezérkarát lecserélték a 2010-es kormányváltáskor.

Vizsgálandónak nevezte, hogy bár a tárca közlése szerint már februárban tudtak a csalási kísérletről, a szóban forgó cégek még júniusban is jogosulatlanul igényeltek támogatást.

Szerinte a Fidesznek is választ kell adnia arra, mikor mondatja le azt a sárvári önkormányzati képviselőjét, aki családi cégeken keresztül érintett az ügyben.

Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő arról beszélt: a vidékfejlesztési tárca "szerecsenmosdatást" folytat az ügyben, és érdemi vizsgálat helyett azt próbálja kideríteni, hogyan kerültek hozzá minősített adatok az MVH-tól, noha a hivatalok kötelesek tájékoztatni a munkájukat végző képviselőket.

Arról is beszélt, civil szövetséget alapítottak azok a károsult gazdák, akik nem jutnak hozzá a nekik járó földalapú támogatás előlegéhez a vizsgálat lezárultáig.

Gőgös Zoltán elmondta: nem érik, hogyan lehet még a helyén az MVH elnöke, aki "bizalmas jó barátja" Drajkó Miklós elnökhelyettesnek, aki az M1 Híradójának értesülése szerint az ügy egyik gyanúsítottja.