Mégis lehet népszavazás a Szabadsági téri szobor ügyében

Felülvizsgálati kérelmet nyújtott be Steiner Pál, az MSZP volt V. kerületi polgármestere a Szabadság téri emlékműre vonatkozó helyi népszavazás megakadályozása miatt a Fővárosi Törvényszékhez.

A szocialista politikus szerdán sajtótájékoztatón elmondta, a kérelem tárgya, hogy a törvényszék szolgáltasson igazságot. Korábban a volt polgármester népszavazást kezdeményezett azért, hogy az önkormányzat képviselőtestülete vonja vissza a tulajdonosi hozzájárulást a Szabadság téri emlékmű felállításához. A kérdést azonban a választási bizottság elutasította, olyan indokokkal, amik Steiner szerint „jogilag szinte értelmezhetetlenek, és kezelhetetlenek”.

A politikus szerint „teljesen nyilvánvaló, ahhoz keresnek jogi ürügyet, hogy miként lehetne megakadályozni, hogy a belvárosi lakosok dönthessenek a kérdésről.”

Steiner Pál biztos abban, hogy a törvényszék igazságot szolgáltat. A politikus kijelentette, ha engedélyezik a népszavazást kiírását, bízik abban, hogy összegyűlik a megfelelő számú aláírás.

A volt polgármester felkérte a civil szervezeteket, pártokat, hogyha egyetértenek a szobor felállításának megakadályozásával, a törvényszéki határozat kézhezvétele után segítsenek aláírásokat gyűjteni.

Rogán Antalra utalva hozzátette: ez az ügy azt mutatja, hogy a jelenlegi polgármester nem a belvárosi lakossághoz lojális, hanem kizárólag Orbán Viktorhoz.

A törvényszéki határozatot legkésőbb 35 nap múlva kell meghozni.

Tovább a sajtótájékoztató háttéranyagához >>>