Megmagyarázhatatlan az E.ON gázüzletágának megvásárlása

Józsa István, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány tranzakciója a hűtlen kezelés gyanúját is felveti, mivel szerintük az állam - a hírekből feltételezhetően - a piaci ár kétszereséért vásárolta meg a vállalatot.

Az ellenzéki politikus úgy látja, hosszú távon semmi nem indokolja a kabinet lépését, amely szerinte az 500 milliárd forintos állami Mol-részvényvásárláshoz hasonlítható. Mint mondta, akkor az ország heteken belül 150 milliárd forintot vesztett a papírok értékének csökkenésével, ráadásul az üzletnek az üzemanyagárakra sem volt jótékony hatása.

Az MSZP ezért azt javasolja, hogy az állam hasonló költséges felvásárlások helyett az energiahatékonyság növelésére fordítsa az adófizetők pénzét, mivel az csökkenő energiafelhasználást, így olcsóbb lakossági számlákat eredményez majd.

Józsa István tájékoztatóján ismét bírálta a rezsicsökkentést, amellyel szerinte a kormány az adórendszerhez hasonlóan a jobb módúaknak kedvez, mivel a több gázt fogyasztóknak nominálisan nagyobb támogatást nyújt a kevesebb gázt fogyasztó szegényebb rétegeknél.

A szocialista képviselő emellett hangsúlyozta: a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásoknak a "kormány által deklarált véget érése" azt mutatja, hogy az ország a jövőben csak kétszeres kamatszinten tudja finanszírozni magát, ami szerinte Orbán Viktor kormányfő szavaival ellentétben egyáltalán nem mondható sikertörténetnek. A kormány gazdaságpolitikája a valóságban "kudarc, kudarchátán", ezt egyebek mellett a növekvő élelmiszerárak és a csökkenő bérek jellemzik.