Megszállási emlékmű – egy lépéssel közelebb a népszavazáshoz

Az Alkotmánybíróság november 10-én befogadta azt az alkotmányjogi panaszt, amelyet Steiner Pál kerületi önkormányzati képviselő nyújtott be a Fővárosi Törvényszék végzésével szemben.

A politikus szerint a legfontosabb, hogy az V. kerületi lakosok dönthessenek arról, hogy A német megszállás áldozatainak emlékműve ott állhat-e a kerületben vagy sem. 

Steiner Pál elmondása szerint nem csak a szoborról szól az alkotmányjogi panasz, hanem arról, hogy mennyire érvényesülnek az alaptörvényben rögzített jogok, mennyire érvényesülhet a véleménynyilvánítás szabadsága, mert nyilvánvaló, hogy amennyiben a bíróság megtiltja az aláírásgyűjtést és a helyi népszavazást, akkor azt is megtiltja, hogy az V. kerületi lakosok „gyakorolhassák a szólásszabadságot” - tette hozzá.

Az MSZP V. kerületi elnöke úgy véli, az alkotmányjogi panasz elbírálása arról is szól, hogy „lehet-e a Margit-szigeten lakóparkot építeni, a József Nádor téren felhőkarcolót építeni a lakosok megkérdezése nélkül”.

Steiner Pál szerint az ügy szimbolikus, hiszen kiderül, hogy a kétharmad által elfogadott alaptörvény „az valóban egy alkotmány, vagy pedig egy mesekönyv, amely csak arra szolgál, hogy néhányan lapozgassák, de nem védi az emberek jogait”.