Megszorítások és "intézményesített népirtás" az egészségügyben

Garai István Levente, a párt országgyűlési képviselője hétfőn, budapesti sajtótájékoztatón bírálta a július 1-jén bevezetett új egészségügyi ellátási rendet is, szerinte az aktív betegellátás szűkítése "intézményesített népirtás", miután az rontja az ellátás hozzáférhetőségét, a betegeknek az új beutalási rend miatt esetenként 50-100 kilométerrel távolabb kell utazniuk.
    
Úgy fogalmazott: azzal, hogy számos kórház a jövőben csak krónikus betegségben szenvedők vagy idős betegek gondozásával, rehabilitációval foglalkozhat, az aktív ágyaikat viszont megszüntetik, az ott fekvőknek, ha éjszaka például gyomorvérzésük vagy infarktusuk van, "demokratikus joguk" lesz meghalni.
    
A szocialista politikus felrótta, hogy az Egészségbiztosítási Alap kiadásai 2013-ban az idei 1.735 milliárd forintról 1.675 milliárdra csökkennek, az egészségügyi közkiadások pedig a GDP 4 százaléka alá esnek vissza, ami a legkisebb arány a visegrádi országok között.
    
A politikus arról is beszélt, beláthatatlan következményei lesznek annak, ha valóban nyugdíjba küldik a 62 éven felüli egészségügyi dolgozókat akkor, amikor mintegy ötezer orvos betöltötte ezt a kort, jelenleg is 171 üres háziorvosi állás üres, és csak tavaly 1.419 orvos és 482 szakdolgozó kért a külföldi munkavállaláshoz szükséges jóhírnév-igazolást. Szerinte az intézkedés miatt számos intézmény működésképtelenné válhat és további háziorvosi körzetek ürülnek ki.
    
Az egészségügyi bérrendezésről szólva Garai István Levente azt mondta, annak mértéke jócskán elmarad a 2002-ben végrehajtott ötvenszázalékos fizetésemeléstől, az alapellátásban dolgozók és a védőnők kimaradnak belőle, miközben például a rezidensek átlagbére ötezer forinttal csökkent az egykulcsos személyi jövedelemadó miatt.
    
A képviselő kifogásolta a gyógyszerkasszát sújtó elvonást is, ami szerinte azt okozza majd, hogy a jelenlegi húsz százaléknál is nagyobb lesz a ki nem váltott receptek aránya.