Megszorítások jönnek jövőre a vidékfejlesztésben

Az MSZP szerint a jövő évi költségvetés tervezetéből az látszik, hogy 2019-ben megszorítások jönnek a vidékfejlesztésben.
Harangozó Gábor, a párt elnökségi tagja, országgyűlési képviselő pénteken budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: a jövő évi költségvetés jövőellenes, hiszen a magyar családokat érintő legfontosabb problémák megoldásával nem kezd semmit, és ez különösen igaz a magyar vidékre nézve.
 
Harangozó Gábor azt mondta: jövőre nem szán több forrást a vidékfejlesztésre az Orbán-kormány, a javaslat szerint csökken a források összege.
    
Kifejtette: 2015-ben még a GDP 0,65 százalékát fordította Magyarország a vidék felzárkóztatására, jövőre ez a büdzséjavaslat szerint 0,37 százalék lesz. A vidékfejlesztésre szánt hazai támogatásoknál is jelentős visszaesés figyelhet meg, ez nem fogja elérni a GDP 0,2 százalékát sem - mondta Harangozó Gábor, hozzátéve, ez azt jelenti, hogy "annyi pénzt fognak a vidékfejlesztésre szánni hazai forrásból, mint (...) a közmédiára, vagy kevesebbet, mint stadionépítésre".
    
A politikus kitért arra is, hogy pártja szerint a magyar kormány adja az Európai Unióban (EU) a legkevesebbet az uniós támogatások kiegészítésére. Példaként említette, hogy a szomszédos Ausztria az uniós támogatásokat azok 50 százalékával egészíti ki hazai forrásból, míg Magyarország 15 százalékos kiegészítést ad.
    
Harangozó Gábor megjegyezte azt is, hogy a korábban odaítélt támogatásoknál hatalmas csúszások vannak.
    
Az MSZP mindezek miatt azt javasolja, hogy a megszorítások helyett emeljék 30 százalékra a hazai társfinanszírozást, és ebből a megemelt forrásból fizessék ki a korábbi nyertes pályázóknak a késésből adódó többletköltségeiket. Továbbá létre kell hozni a jövedelemgarancia alapot, amelyből a bajba jutott gazdákat lehetne megsegíteni - mondta el a szocialista politikus.

Kapcsolódó párttagok