Megszorításokra készül a kormány

Tukacs István, a parlament költségvetési bizottságának szocialista tagja szombati budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt: a következő két év költségvetési terveinek bevételi oldalán szereplő összegek arra utalnak, hogy a kormány nem számol növekedéssel. Hozzátette: ezt bizonyítja, hogy a kormány maga is mintegy 160 milliárd forintos bevételkieséssel számol a gazdasági társaságok befizetéseinél 2013-ban.

Az MSZP-s politikus szerint a általános forgalmi adó stagnálása „hűen tükrözi” részben a gazdasági folyamatokat, részben az emberek fogyasztását; ez arra utal, hogy sem belső élénkülés, sem belső gazdasági fogyasztásélénkülés nem lesz.

Tukacs István azt mondta: „látnivaló, hogy a személyijövedelemadó-befizetések terén a kormány maga sem hiszi el, hogy tömegesen teremthet munkahelyeket”. Jelezte: szerinte a kormány 2013-ban kevesebb befizetéssel számol, ugyanakkor a 2012-es emelkedés arra utal, hogy megszüntetnék az adójóváírás lehetőségét, amivel a kisebb keresetűeket hozzák nehezebb helyzetbe.

A szocialista képviselő úgy fogalmazott: a kormány drasztikus elvonást tervez a munkaerő-piaci alapban, a család- és szociálpolitikai pénzek területén, továbbá mintegy 100 milliárd forintot akar kivonni az egészségbiztosítási alapból.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő szerint a nyugdíjak területén is elvonások lesznek, ami „tömegesen fog sújtani előrehozott és rokkantsági nyugdíjasokat”. Azt mondta, a nyugdíjkassza folyamatos kiegészítésre szorul, így „ha az a cél, hogy ilyen kiegészítés ne legyen, akkor természetszerűleg adódik, hogy kivonni készül” a kormány.

Tukacs István kitért arra is, hogy az MSZP kétkulcsos adórendszerben, a tőkejövedelem megadóztatásában és járulékcsökkentésben gondolkodik. „Ha ez lenne az alap, akkor lehetne a költségvetést olyanná tenni, hogy ne azt sújtsa, aki nehéz helyzetben van” – tette hozzá.