Megszünhetnek a bentlakásos idősotthonok

A politikus szerint azzal, hogy a kormánypártok az alkotmányban rögzítenék, a nagykorú gyermekeknek kötelességük gondoskodni szüleikről, felvetődik a kérdés: úgy marad-e a szociális ellátórendszer, ahogy jelenleg működik, vagy megszűnnek például a bentlakásos idősotthonok? "Lesznek-e szakosított ellátások, ápolást, gondozást nyújtó intézmények, rehabilitációs és átmeneti elhelyezést biztosító intézmények?" - sorolta, megjegyezve, az ellátórendszer leépítése a pszichiátriai és a szenvedélybetegek, a fogyatékosok, valamint a hajléktalanok otthonait is érintheti.

 A szocialista politikus összegzése szerint a Fidesz az elmúlt hetekben hadat üzent a szociális ellátórendszernek. Ha ez a politika érvényesül, megszűnik a szolidaritás - jelentette ki, hozzátéve: nincs kormányzati válasz arra, hogy mi lesz azokkal, akik képtelenek magukról gondoskodni.

 Bírálta Kósa Lajosnak a Magyar Hírlapban szombaton megjelent interjúját is. Ebben a Fidesz ügyvezető alelnöke a családi szavazati joggal összefüggésben azt mondta: "Elejét kellene venni annak, hogy a jövőnkről túlnyomó részben az idősebb generációk döntsenek, miközben a legnagyobb terhet a középkorosztályok cipelik a hátukon." Korózs Lajos erre úgy reagált: az idős emberek több évtizeden át dolgoztak, megteremtve ezzel a jogot arra, hogy beleszóljanak az ország dolgaiba, és hibás az a politika, amely szembeállítja őket a fiatalokkal.

 Korózs Lajos úgy fogalmazott, hogy a Fidesznek az elrontott adótörvények után a nem létező gazdaságpolitikához kell bűnbakot találnia. Mint mondta, minden hétre esik egy bűnbak: így négy héttel ezelőtt a rokkantakat vette célba a kormány, három héttel ezelőtt a korkedvezményes nyugdíjasokat bélyegezték meg, két héttel ezelőtt a munkanélkülieket, tegnap pedig a táppénzcsalásról beszéltek, bár tudjuk, hogy Magyarországon töltik a dolgozók a legkevesebb időt táppénzen, hiszen félnek attól, hogy elveszítik állásukat.