Megvonták a szót az ellenzéki politikusoktól

Az előterjesztői, majd az MSZP-s és jobbikos hozzászólalások után a fideszes Szakács Imre kért szót, és álláspontja kifejtése után javasolta: ha minden frakció hozzászólt a kérdéshez, zárják le a vitát, mivel számos napirendi pont van még hátra. A levezető elnök, Cser-Palkovics András (Fidesz) jelezte, erről a javaslatról vita nélkül kell dönteni. A vita lezárásával a testület fideszes tagjai egyetértettek. Ekkor az MSZP kivonult az ülésről.

A Lázár-Balsai-féle alkotmánymódosítási, illetve Ab-törvénymódosítási javaslat szerint már idén 11-ről 15 tagúra bővülhet az Alkotmánybíróság, továbbá megszüntethetővé válhat az öregségi nyugdíjkorhatár előtt folyósított nyugellátás.

Lamperth Mónika elképesztőnek nevezte, hogy ilyen jellegű indítványról pénteken az internetről értesülnek, majd hétfő reggel tudják meg, hogy már a 11 óra 30 perckor kezdődő alkotmányügyi bizottsági ülésen tárgyalni fognak róla. A javaslatok tartalmát kritizálva úgy fogalmazott: a Fidesz-KDNP-szövetség totális támadást indít a nyugdíjasok ellen.

Hozzátette, a "totális támadásnak" nemcsak a rendészeti állományban dolgozók a célzottai, hanem a korhatárnál korábban nyugdíjba vonult bányászok, vegyipari dolgozók és buszsofőrök is. Ők olyan fenyegetett helyzetbe kerülnek, ami teljesen elfogadhatatlan - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy a javaslat agresszív támadás a jogbiztonság ellen is, hiszen szerzett jogot sért.