mszp.hu | Belföld | népszavazás nyugdíjemelés | Nyugdíj
2016. április 19. 14:59

Méltatlanul bánik a kormány az idősekkel

Korózs Lajos az évezred legnagyobb pofátlanságának nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékos nyugdíjemelést szán az idős emberekre a kormány, miközben Matolcsy György fizetését két és félszeresére emelik. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy állami cégvezetők átléphetik az ötmilliós havi fizetést, így a bónuszokkal együtt akár 70-90 millió forintot is hazavihetnek évente.

Ez a kormányzati magatartás méltatlan és igazságtalan az idős emberekkel és a magyar társadalommal szemben – jelentette ki a képviselő, ezért követelte a tisztességes nyugdíjemelést, amit pártunk már többször az Országgyűlés elé terjesztett, de a Fidesz minden alkalommal elutasította.

Korózs Lajos figyelmeztetett, hogy ma 73 ezer olyan ember van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és 364 ezer, aki a járadékot kap, és az nem éri el ezt az összeget.

A politikus azt kérte az idős emberektől, hogy írják alá a népszavazási íveket, mert a lopásgátló népszavazás lehet az egyetlen eszköz, amivel a Fidesz ámokfutása megállítható.

Honlapunk számára Korózs Lajos kiegészítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat: 
0,9 százalék. Ekkora mértékű nyugdíjemelést tervez a kormány a jövő évi költségvetésbe. ez méltatlan a nyugdíjasokra nézve! A kormánypropaganda szerint kiválóan működő magyar reformok közepette ennyire futja a Fidesztől. Mennyire is? Az 1 százalék alatt maradó emelés azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjas havonta pár száz forinttal számolhat többel jövőre – mondta.

A politikus úgy vélekedett, hogy az évszázad legalacsonyabb nyugdíjemelésével a Fidesz világosan megüzeni, hogy nem becsüli a nyugdíjasokat. A nyugdíjasok számára ugyanis az lenne a megbecsülés, ha a mindennapjaikat kiszámíthatóvá tenné az állam. Ehhez valódi nyugdíjemelésre, további áfacsökkentésre, a betegbiztonságot garantáló, kiszámítható egészségügyi ellátásra, színvonalas szociális szolgáltatásokra lenne szükség. Ha rajtunk múlna, akkor a fizetések mellett a nyugdíjakat is úgy emelnénk, hogy azoknak jusson több, akik nem csak rászolgáltak, de rá is szorulnak! Iszonyatos pofátlanság, hogy miközben az állami csúcsvezetők többmilliós fizetését a két és félszeresére emelik, a nyugdíjasok szemét az évszázad legalacsonyabb nyugdíjemelésével szúrnák ki.

Az öregségi nyugdíjminimumnál ez 256 forint emelést jelent, a házastársi pótlékon lévőknél csak 130 forintot, a rokkant járadékosoknál 300 forintot és a baleseti járadékosoknál mindössze 200 forintot, az árvaellátásnál 230 forintot havi átlagban – forintosította a százalékokat Korózs Lajos, aki figyelmeztetett, hogy a az MSZP valódi népszavazási kezdeményezése az állami vezetők kétmillió forint fölötti fizetéseinek visszanyeséséről is szól.

Hozzátette: ezért várjuk az aláírásgyűjtő-pontokon azokat, akik szerint közösen kell megálljt parancsolni a közös javak pofátlanul igazságtalan elosztásának. Az MSZP ugyanis olyan módosító javaslatot nyújt be a jövő évi költségvetés tervezetéhez, amely garantálja a nyugdíjasoknak a valódi nyugdíjemelést.

Felszólítok minden idős honfitársunkat, hogy jöjjenek az MSZP aláírásgyűjtő pultjaihoz aláírni a lopásgátló népszavazási íveket, hogy együtt állíthassuk meg a FIDESZ ámokfutását! A nyugdíjasok is megérdemlik a valódi nyugdíjemelést – mondta a képviselő.

Mandur László búcsúztató

Tisztelt Gyászoló Család! Tisztelt Mindnyájan, akik eljöttetek elkísérni Mandur Lászlót utolsó útjára, és persze megszólítom azokat is, akik innen távol, de lélekben hasonló szomorúsággal és megrendüléssel búcsúznak Lacitól!
2020-10-28 16:53

Kapcsolódó párttagok