mszp.hu | Belföld | népszavazás nyugdíjemelés | Nyugdíj
2016. április 19. 14:59

Méltatlanul bánik a kormány az idősekkel

Korózs Lajos az évezred legnagyobb pofátlanságának nevezte, hogy a jövő évi költségvetésben 0,9 százalékos nyugdíjemelést szán az idős emberekre a kormány, miközben Matolcsy György fizetését két és félszeresére emelik. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy állami cégvezetők átléphetik az ötmilliós havi fizetést, így a bónuszokkal együtt akár 70-90 millió forintot is hazavihetnek évente.

Ez a kormányzati magatartás méltatlan és igazságtalan az idős emberekkel és a magyar társadalommal szemben – jelentette ki a képviselő, ezért követelte a tisztességes nyugdíjemelést, amit pártunk már többször az Országgyűlés elé terjesztett, de a Fidesz minden alkalommal elutasította.

Korózs Lajos figyelmeztetett, hogy ma 73 ezer olyan ember van Magyarországon, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot, és 364 ezer, aki a járadékot kap, és az nem éri el ezt az összeget.

A politikus azt kérte az idős emberektől, hogy írják alá a népszavazási íveket, mert a lopásgátló népszavazás lehet az egyetlen eszköz, amivel a Fidesz ámokfutása megállítható.

Honlapunk számára Korózs Lajos kiegészítette a sajtótájékoztatón elhangzottakat: 
0,9 százalék. Ekkora mértékű nyugdíjemelést tervez a kormány a jövő évi költségvetésbe. ez méltatlan a nyugdíjasokra nézve! A kormánypropaganda szerint kiválóan működő magyar reformok közepette ennyire futja a Fidesztől. Mennyire is? Az 1 százalék alatt maradó emelés azt jelenti, hogy egy átlagos nyugdíjas havonta pár száz forinttal számolhat többel jövőre – mondta.

A politikus úgy vélekedett, hogy az évszázad legalacsonyabb nyugdíjemelésével a Fidesz világosan megüzeni, hogy nem becsüli a nyugdíjasokat. A nyugdíjasok számára ugyanis az lenne a megbecsülés, ha a mindennapjaikat kiszámíthatóvá tenné az állam. Ehhez valódi nyugdíjemelésre, további áfacsökkentésre, a betegbiztonságot garantáló, kiszámítható egészségügyi ellátásra, színvonalas szociális szolgáltatásokra lenne szükség. Ha rajtunk múlna, akkor a fizetések mellett a nyugdíjakat is úgy emelnénk, hogy azoknak jusson több, akik nem csak rászolgáltak, de rá is szorulnak! Iszonyatos pofátlanság, hogy miközben az állami csúcsvezetők többmilliós fizetését a két és félszeresére emelik, a nyugdíjasok szemét az évszázad legalacsonyabb nyugdíjemelésével szúrnák ki.

Az öregségi nyugdíjminimumnál ez 256 forint emelést jelent, a házastársi pótlékon lévőknél csak 130 forintot, a rokkant járadékosoknál 300 forintot és a baleseti járadékosoknál mindössze 200 forintot, az árvaellátásnál 230 forintot havi átlagban – forintosította a százalékokat Korózs Lajos, aki figyelmeztetett, hogy a az MSZP valódi népszavazási kezdeményezése az állami vezetők kétmillió forint fölötti fizetéseinek visszanyeséséről is szól.

Hozzátette: ezért várjuk az aláírásgyűjtő-pontokon azokat, akik szerint közösen kell megálljt parancsolni a közös javak pofátlanul igazságtalan elosztásának. Az MSZP ugyanis olyan módosító javaslatot nyújt be a jövő évi költségvetés tervezetéhez, amely garantálja a nyugdíjasoknak a valódi nyugdíjemelést.

Felszólítok minden idős honfitársunkat, hogy jöjjenek az MSZP aláírásgyűjtő pultjaihoz aláírni a lopásgátló népszavazási íveket, hogy együtt állíthassuk meg a FIDESZ ámokfutását! A nyugdíjasok is megérdemlik a valódi nyugdíjemelést – mondta a képviselő.

Kapcsolódó párttagok