Belföld | éhségmenet Nyíregyháza tüntetés
2015. február 15. 14:56

Méltóságot és megbecsülést kérnek a szegény embereknek

Nyíregyháza - „Orbán, takarodj!” – harsogta az Emberi méltóság menete szombat délután Nyíregyházán, miközben a megyei kormányhivatal (megyeháza) elé vonult.

A magukért beszélő transzparenseken olyan kérdések, kritikák álltak, mint például: „Munkát, kenyeret!”, „Hol a 3000 milliárd?”, „47 ezer forint + egy kecske – ebből éljetek!”, de felemelték szavukat-betűiket a demonstrálók az alapvető élelmiszerek adójának 20 százalékos csökkentése, a korkedvezményes nyugdíjak azonnal visszaállítása és az egészségügy meggyógyítása mellett is.

A színpad előtti kifeszített, kormánypárti képviselőknek címzett „központi üzenet” így szólt: „Nem tudunk annyit adózni, mint amennyit loptok”.

Többek között ezeket a gondolatokat, panaszokat, követeléseket gyűjtötte csokorba beszédében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közmunkás Szakszervezet elnöke, Halmi József is. – Számos társadalmi csoport nehéz helyzetére, megoldásért kiáltó problémára hívtuk fel az emberek figyelmét. A célunk az volt, hogy felnyissuk az Orbán-rezsim áldozatainak szemét, és hangot adjunk elégedetlenségüknek, érdekeiknek.

Jelenleg mintegy 4 millióan élnek hazánkban a létminimum alatt. Lenne miből segíteni, támogatni ezeket az embereket, ezzel szemben azt látjuk, hogy csak a kormánytagok és a „haveri kör” vagyona gyarapszik napról napra, már-már számukra is követhetetlen módon és mértékben.

– Célkitűzéseink, petícióban is megfogalmazott követeléseink között szerepel többek között a közszférában és közmunkában dolgozók bérének emelése, az, hogy a létminimum összege érje el a minimálbért, vagyis a nettó 88 ezer forintot, a kormány vonja vissza a szociális törvénymódosítást, ne vegye el a juttatásokat, egy szó mint száz: méltóságot és megbecsülést kérünk a szegény embereknek! – hangsúlyozta Halmi József az Emberi méltóság menete nyíregyházi záróállomásán, majd hozzátette: – A megye számos pontjáról csatlakoztak demonstrálók a méltóságmenethez, így például Kisvárdáról, Tiszalökről, Nyírbátorból, Vásárosnaményból és a megyeszékhelyről is, ugyanakkor szomorú tény, hogy bár rengetegen egyetértenek velünk, a félelem sokakat otthon tart...