Belföld | hortobágyi gazdák
2014. december 11. 14:54

Menekül a Fidesz a szembesítés elől

A múlt héten Kövér László házelnök példátlan módon nem engedélyezte az Országgyűlési Mezőgazdasági Bizottság kormányzati intézkedéseinek hatását vizsgáló albizottságának összehívását – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Legény Zsolt, az albizottság elnöke. Hozzátette, hogy Kövér a plenáris ülésre való hivatkozással tette ezt, annak ellenére, hogy ebben az időszakban több bizottság is ülésezhetett. Legény gyanúja szerint a napirendre vett témák miatt nem kerülhetett sor az ülésre. Az egyik ilyen téma a hortobágyi legelő-felhasználásokkal kapcsolatos Kehi-jelentés, a másik a helyi termőföld megadóztatásának lehetőségét célzó törvénymódosítás. Végül csütörtökön kerülhetett sor az ülésre, amelyre a hortobágyi legelő-pályázatokkal kapcsolatban meghívták Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert és Gaál Szabolcs Barnát, a kehi elnökét, de mindhárman jelezték, hogy nem tudnak részt venni az ülésen. A második napirendi ponthoz meghívottak közül is csupán a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) képviselője jelent meg. Az ülés előtt az is kiderült, hogy a kormánypárti képviselők sem vesznek részt. Ebből Legény azt a következtetést vonta le, hogy a kormánypártokat vagy nem érdekli a vidék helyzete, vagy menekülnek a számukra kínos kérdések elől.

Világosan látszik, hogy a kormánypárti képviselők és a miniszterek nem tudnak szembenézni kormányfőjük és kormányuk hazugságaival – mondta Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő az üléssel kapcsolatban. Harangozó kiemelte, hogy nem a képviselőkkel, hanem a kisemmizett gazdákkal kellene szembenézni, hiszen a miniszterelnök megígérte nekik, hogy addig nem fognak senkivel szerződést kötni, amíg a Kehi vizsgálata le nem zárul.

A képviselő szerint már tavaly januárban látszott, hogy a hortobágyi földeket egy maffia akarja megszerezni. Mint kiderült, nyár elején elkezdték a nyerteseket értesíteni, hogy menjenek szerződést kötni. Ekkor Harangozó írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnökhöz, az firtatva, hogy ez miként fordulhat elő, hiszen a vizsgálat még nem zárult le. Az írásbeli válasz egy ígéret volt, hogy csak olyannal kötnek szerződést, aki minden feltételnek megfelel. Ehhez képest az ülést megelőző héten Harangozó Gábor és képviselőtársa, Gőgös Zoltán a Kehiben megnézték a jelentést és azt tapasztalták, hogy a nyertesek 28 százaléka nem felelt meg a kiírási feltételeknek.

Mint mondta, a helyzetet tisztázandó hívták meg az albizottsági ülésre a szaktárca miniszterét is, hiszen a korábban ott legeltető gazdák már el lettek küldve, pedig nem lehet tudni, hogy jogosan ki használhatja a földeket. Harangozó azt javasolta az elküldött gazdáknak, hogy maradjanak ott a földeken, és felszólította az illetékes hivatalokat, hogy ne büntessék meg, és ne lehetetlenítsék el őket, amíg a vizsgálat le nem zárul. A miniszterelnöktől és az illetékes szervektől pedig azt követelte, hogy tisztázzák a helyzetet, és kínáljanak a gazdáknak megnyugtató megoldást.

Jön a tél, nem lehet legeltetni, most van néhány hónap, hogy egyeztessenek az új és a régi bérlőkkel ott is, ahol visszaélés volt, és ott is ahol nem, mert ezek az áldatlan állapotok nem maradhatnak fenn – szólított fel a helyzet tisztázására a politikus.