Belföld | Publicus Intézet kivándorlás
2015. május 26. 12:06

Menekülnek a magyarok a kilátástalanság kormánya elől

Orbánnak és a kilátástalanság kormányának mennie kell, hogy a magyar fiatalok végre hazajöhessenek – jelentette ki kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján Bárány Balázs, az MSZP elnökségi tagja.

A politikus a Publicus Intézet kutatására hivatkozva elmondta: a magyarok 90 százaléka személyesen érintett a kivándorlásban olyan módon, hogy legalább egy ismerőse elhagyta az elmúlt években Magyarországot vagy tartósan külföldön vállal munkát, illetve minden Magyarnak van átlagosan nyolc olyan ember az ismeretségi körében, akiről tudja, hogy külföldön él vagy ott dolgozik.

A kivándorlás okai között a második leggyakrabban említett a Fidesz és Orbán Viktor maga – jelentette Bárány Balázs ugyancsak a Publicus Intézet kutatása alapján hozzátéve, hogy nem elhanyagolhatóak azon gazdasági és politikai okok, melyekkel Magyarországon naponta lehet szembesülni, így azzal, hogy az oktatási rendszerünk nem versenyképes tudást ad, hanem engedelmeskedésre nevel illetve, hogy egy fiatalnak gyakran lehetetlen a saját szakmájában elhelyezkedni.

Bárány Balázs szóvá tette, hogy Czomba Sándor, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára tévesen állította, hogy a kormány Gyere Haza Fiatal elnevezésű programjára 40 ezren regisztráltak, miközben mindössze 600 ember jelentkezett.

A helyzet katasztrofálissá vált, tízből kilenc magyar ember nap mint nap szembesül azzal, hogy milyen, amikor el vannak szakítva a szerettei, ez a tízből kilenc ember az új többség; Orbánnak és a kilátástalanság kormányának mennie kell, hogy a magyar fiatalok végre hazajöhessenek – fogalmazott az MSZP-s politikus.