mszp.hu | Belföld | Önkormányzat
2019. szeptember 06. 12:47

Menekülőre fogták a fideszesek

Sok helyen „menekülőre fogták a Fidesz-KDNP politikusai” a kampányban – mondta Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke az ATV-ben pénteken. Hunvald Györgyről azt mondta: reméli, bölcsen választ, kikkel tart; hogy él vagy visszaél lehetőségeivel.
„Azokon a helyeken, ahol valami nem úgy alakul, ahogy szeretnék, ahol úgy érzik, újra tétje lett a választásnak, próbálnak minél kisebb vagy elbújtatott Fidesz-logót alkalmazni” a kormánypárti jelöltek. Másik módszerük, hogy álcivil szervezetek mögé bújnak – mondta a tévé Start című műsorában.
 
Az MSZP budapesti elnöke hangsúlyozta: a civil társadalmat és a valódi civil szervezeteket természetesen „nagyon tisztelni kell”, de a fideszes politikusok személyes kapcsolataiból álló alkalmi civil szervezeteket csak azért hozták létre, hogy ne kelljen nyíltan fölvállalni a Fidesz-KDNP-t.
 
Bús Balázs III. kerületi fideszes polgármestert említette, aki egy „Bús Balázs Óbudáért Egyesület” színeiben kampányol, pedig jelölő szervezete a Fidesz-KDNP. De Bús meg sem említi a Fideszt, csak civil szervezetek és polgári pártok összefogásáról beszél.
Az ő kampánya az önkormányzati választási kampány „legtragikomikusabb esete” – mondta Molnár – hiszen annak ellenére, hogy Bús a Fidesz országgyűlési képviselője, önkormányzati képviselője, fővárosi képviselője, választókerületi elnöke és alpolgármestere is volt, és már 13 éve ül fideszesként Óbuda polgármesteri székében, mégis fizetett hirdetésben kell bizonygatnia, hogy van esélye a választáson.
„De azért, hogy egyértelmű legyen: Kiss László lesz Óbuda-Békásmegyer következő polgármestere” – jelentette ki Molnár.
 
Kérdésre azt mondta: Budapest mind a 23 kerületében és a főpolgármesteri tisztségben is az ellenzéknek van több esélye, és mind a 24 helyen győzelmet is vár, „ahogy az Exotic régen énekelte: 24/24” – utalt a könnyűzenei együttes egyik slágerére.
Arra a kérdésre, hogy hogyhogy nem sikerült megállapodni Budapest VII. kerületében Hunvald György volt szocialista polgármesterrel, aki függetlenként elindult párhuzamosan Niedermüller Péterrel, az ellenzék jelöltjével, Molnár azt felelte: Hunvald függetlenként, pártonkívüliként „bukkant föl” egy olyan rendszerben, ahol az ellenzék meg tudott állapodni egyetlen főpolgármester-jelölt, 23 polgármester-jelölt és 289 önkormányzati képviselő-jelölt mindegyikében.
 
„Ez a pohár tele van, hiszen 23 polgármester-jelöltünk és a főpolgármester-jelölt egyedüli kihívója érdemben a Fidesz-KDNP-nek. Természetesen a VII. kerületben Niedermüller Péter a mi jelöltünk ” – mondta, hozzátéve: Hunvalddal tárgyalnak visszalépéséről, mindent elkövetnek és nem adták fel, hogy megállapodnak.
 
„Természetesen Hunvald Györgynek még október 13-ig van lehetősége eldönteni, hogy él vagy visszaél azzal a helyzettel, amit a választók előállítottak – hiszen bizalmat szavaztak neki, összegyűjtötte a polgármesteri induláshoz szükséges ajánlásokat. Azonban világos, hogy neki el kell döntenie, hogy azokkal tart-e, akik lehetőséget kínálnak neki, akik valamilyen szinten bíztak vagy bíznak benne, vagy azokkal, akikről azt gondolja, nevezzük nevén: a Fidesz-KDNP-ről, akik meghurcolták az elmúlt években.” Merthogy Hunvald politikai pályafutásának végére, ahogy azt Hunvald maga is többször elmondta, „lényegében koncepciós eljárással” tettek pontot – mondta Molnár.
„Most Hunvald Györgynek van egy választási lehetősége, hogy kikkel tart, él vagy visszaél; én nagyon bízom benne, hogy bölcs döntést fog hozni” – mondta.
Kérdezték a Fidesz „bohócos” plakátkampányáról is, ahol az ellenzék jelöltjét, Karácsony Gergelyt Puzsér Róbert és Berki Krisztián társaságában bohócként ábrázolják.
 
„Nincs új a nap alatt” – mondta erre Molnár, utalva arra: a Fidesz már korábban is próbálkozott hasonlóval. De „nem fognak az emberek ennek bedőlni”, hiszen látják azt a lehetőséget, amit öt ellenzéki párt megteremtett a fővárosban.
„Mi azt mondjuk, hogy egy ellenzéki jelölt van, Budapest következő főpolgármestere Karácsony Gergely, és a kormányoldalon van több jelölt, akik nyilván Tarlós István kampányát segítik” tudva vagy tudatlanul – írta le az ellenzék nézőpontját.
 

Kapcsolódó párttagok