Belföld | eszközbeszerzés luxuskormány
2012. szeptember 12. 11:43

Mennyit ér Orbán szava? - 70 milliárd eszközbeszerzésre

A szocialista politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2010-ben, a 29 pontos gazdasági akciótervben hirdette meg a takarékos kormányzás programját és rendelt el beszerzési stopot a minisztériumokban.

Az MSZP-s országgyűlési képviselő elmondása szerint azóta minden félévben kérdéssel fordult a minisztériumokhoz ezzel kapcsolatban, a két év alatt megkapott adatokat összesítve pedig kiderült, hogy a beszerzési tilalom ellenére, nyolc minisztérium és annak intézményei, "sumákban" mintegy 70 milliárd forintot költöttek gépkocsikra, bútorokra, mobiltelefonokra és informatikai eszközökre, 4,2 milliárdot fordítottak tanácsadói-ügyvédi szerződésekre, valamint közel 20 milliárd forintot elutaztak.

Józsa István ezt tarthatatlannak és megengedhetetlennek nevezve úgy vélte: ezek alapján a miniszterelnök nem szavahihető és nem hiteles az a politika sem, amelynek jegyében a kormány mindenhol megszorít, miközben a saját magára közel 90 milliárdot költ. Ezért az MSZP nevében azt követelte, hogy a minisztériumok tartsák be a beszerzési tilalmat.

Józsa István a minisztériumoktól kapott adatokat részletezve elmondta: a tárcák az elmúlt két évben 17,5 milliárd forintot költöttek járművekre, 6 milliárdot bútorokra, fél milliárdot telefonok beszerzésére, emellett 42 milliárd forintot fordítottak informatikai eszközökre. A tanácsadói megbízások közül kiemelte, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 60 milliós szerződést kötött az országimázskampány koordinálására, és 460 milliót költött egy kutatási anyagra, amely arról szól, milyen eszközökkel lehetne a Magyarországról kialakult képet javítani Amerikában és Nyugat-Európában.

Erre megvan a válaszunk, nem ilyen politikát kellene folytatni és szavahihetőnek kellene lenni a diplomáciában -  mondta ezzel kapcsolatban Józsa István. A politikus az azeri katonatiszt kiadatására utalva megjegyezte: a 20 milliárdos utazási költség "meg is látszik" a külkapcsolatainkon.