Belföld | Corvinus felsőoktatás közoktatás
2011. május 05. 13:24

Merénylet volna a Corvinus megszüntetése

A volt oktatási miniszter hangsúlyozta: ez újabb bizonyítéka annak, hogy a kereszténydemokrata oktatásirányítás tevékenységét meggondolatlan, előkészítetlen tervek jellemzik, így a felsőoktatás átalakításakor szakmai szempontok helyett a pénzkivonás szándéka a döntő.

Ez olvasható ki abból is, hogy a Széll Kálmán Terv alapján a kormány 2013-tól 38 milliárd forintot vonna ki a felsőoktatásból, ami a hallgatói létszám radikális csökkentéséhez és a tandíj átlagos összegének megduplázásához vezet - magyarázta.

A Corvinus egyetemet - amely a koncepcióban nem szerepel az önállóan megmaradó állami felsőoktatási intézmények között - a legszínvonalasabb képzési helyek egyikének nevezte Hiller István, megszüntetése szerinte merénylet volna a magyar felsőoktatás ellen. Elmondta: a BCE több képzése szakmai rangsorok szerint a legjobb ötven között található Európában, ami egyedi teljesítmény Magyarországon.

Elmondta: a szocialisták fellépnek azért, hogy megmentsék a Corvinust, a győri és kaposvári egyetemet, a szolnoki főiskolát. Hozzátette, csak remélni lehet, hogy a miniszterelnök a felsőoktatási törvény koncepciójához hasonlóan az oktatási államtitkárság legújabb javaslatát is "kidobja az ablakon". Ilyen színvonaltalan és átgondolatlan javaslat ugyanis az elmúlt húsz évben nem született - fűzte hozzá, megjegyezve: az ötletet a korábban Orbán Viktort nyíltan támogató egyetemi vezetők is elutasítják.


Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények jövőjének kérdését az origo.hu vetette fel szerdán. A hírportál birtokába jutott koncepció szerint a mostani 29 állami fenntartású felsőoktatási intézmény helyett mindössze 16 maradna (12 egyetem és négy főiskola). Úgy tudják, az oktatási államtitkár a múlt héten egyeztetésre hívta a terv szerint megmaradó Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem vezetőjét. A 12. egyetem a még nem létező Nemzeti Közszolgálati Egyetem lenne.

Az MSZP csütörtöki sajtótájékoztatóján Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja arról beszélt: április végén a közoktatási intézmények vezetői e-mailt kaptak az oktatási államtitkárságtól, amelyben arra kérték őket, hogy másfél napon belül válaszoljanak öt, a közoktatási koncepcióra vonatkozó kérdésre. Az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, hogy Hoffmann Rózsa ezt a pedagógusszakmával folytatott egyeztetésnek nevezze, noha például a szakszervezetek véleményét nem kérdezték meg.