Belföld | felsőoktatás Orbán-csomag megszorítás
2011. március 12. 11:11

Merjünk kicsik lenni?

A politikus hangsúlyozta, hogy ennek súlyos következményei lesznek. Az államilag finanszírozott hallgatók számának radikális csökkenése várható, valamint a már most is tandíjat fizető költségtérítéses hallgatók hozzájárulása a duplájára fog emelkedni. Ebből az következik - hangsúlyozta az MSZP elnökségi tagja -, hogy kevesebben fognak járni egyetemekre, mert nem tudják majd megfizetni, főleg akkor, amikor semmilyen ösztöndíjrendszert nem tesz emellé a kormány.

Kevesebb hallgató, kevesebb oktatót is jelent egyben. Az egésszel az a fő probléma, hogy a felsőoktatást és általában a képzési rendszert nem a gazdaság utánpótlásának tekinti, hanem csupán az állam olyan alrendszerének, amire költeni kell - mondta Kunhalmi Ágnes. Azt hogy mennyit költenek rá, csak rövid távon, néhány év szempontjából értelmezik. Eközben a forráskivonás miatt a meg nem szerzett diplomák hiánya évtizedekig ott lesz a magyar munkaerőpiacon.

Egy oktatási szinttel alacsonyabban ugyanezt látjuk azzal, hogy az Orbán-csomag a tankötelezettség szintjét 15 évre viszi le. Gyermekek tízezrei fognak nulla tudással, valódi szakképzés, munkaerő-piaci képességek és készségek nélkül utcára kerülni. Ezzel visszataszítja őket a nyomorba és elveszi tőlük a kormány a kitörés lehetőségét.

Kunhalmi hangsúlyozta az oktatáson a ma megspórolt milliárdoknak, holnap sokszorosát költi majd a magyar állam segélyekre vagy rendőrökre. Az Orbán-csomag oktatási fejezete nem a növekedés, hanem a zsugorodás programja. A megszorítások hatására akkor sem fog növekedni a magyar gazdaság, amikor növekedésnek indul a világgazdaság, mert nem lesz elég magas tudással rendelkező ember. Ezzel a csomaggal Orbán Viktor "megeszi a fiatalok jövőjét, megeszi Magyarország jövőjét".