Belföld | Ózd orvoshiány kórház
2013. szeptember 10. 16:17

Messzire mutat az ózdi kórházban kialakult helyzet

Az országgyűlés képviselő elmondta: Ózdon visszatérő probléma az orvoshiány, legutóbb a sebészeti osztály működése „táncolt szikeélen”, míg most az altatóorvosok kétharmada egyik napról a másikra távozott az ózdi kórházból.

A politikus tájékoztatása szerint „kettő és fél” altatóorvos dolgozik jelenleg a kórházban, vagyis ketten 12-12 napot, míg a harmadik orvos nyolc napot tud Ózdon aneszteziológusként ügyelni.

Egy tanulmányra hivatkozva Nyakó István kifejtette: Kelet-Magyarországon a sebészet már összeomlott volna, ha nem lennének bevándorló sebészek. Hozzátette: egy másik tanulmány szerint, míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében minden negyedik, addig Borsod megyében minden ötödik orvos bevándorló, ráadásul a honosítást kérő szakemberek száma is csökkenést mutat. Úgy fogalmazott: „Ózdról, Kelet-magyarországról, már a menekültek is menekülnek”.

Az MSZP-s politikus mielőbbi választ vár kérdéseire.

Hogyan kívánja orvosolni az egészségügyi tárca az Ózdon kialakult akut helyzetet?

Hogyan kívánja orvosolni a tárca a kelet-magyarországi régióban kialakult krónikus helyzetet?

Hogyan kívánja a garantálni a tárca az alaptörvény 20. cikkelyébe foglalt egészséghez fűződő alapjog érvényesülését Ózdon, Kelet-Magyarországon és az ország egész területén?