Belföld | március 9-ei nagyrendezvény
2013. március 10. 17:51

Mesterházy Attila: "Ma az MSZP a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki párt."

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagyon jó itt lenni! Nagyon jó itt lenni megint önök között, átélni azt az erőt, amit sugároz az önök jelenléte a ti jelenlétetek. Nagyon szépen köszönöm a barátaimnak, szövetségeseimnek, támogatóimnak, hogy itt vannak velünk és erősítenek bennünket. Köszönöm szépen!

A gyermekeim látták, hogy készülődtem a mai eseményre, nem tudták, hogy apa mit csinál. Mondtam nekik, hogy értékelni fogjuk az évet, és elmondjuk azt, hogy 2013-ban mi fog történni. Azt mondták, hogy ők is értékelték velem együtt ezt az évet: meg is tették egy rajz formájában. Ezt a rajzot a kislányom és a kisfiam rajzolta nekem. Rá van írva, hogy 2013 az MSZP éve. Van rajta egy magyar zászló és egy szegfű, és ráírták, hogy HAJRÁ APA! Köszönöm szépen nekik. És köszönöm a családomnak, mert minden politikus csak kevés alkalommal tudja nyilvánosan megköszönni a családjának, a feleségének, a szüleinek, hogy támogatják és segítik ebben a munkában, amit nap mint nap végzünk, sok esetben napi 24 órán át. Úgyhogy most szeretném megköszönni a feleségemnek és a szüleimnek is a kitartást, és hogy türelmesek velem.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Sokan mondták nekem, hogy nagyon kockázatos meghívni Victor Pontát erre a mai eseményre. Mondták, hogy át kellene gondolni, hogy esetleg lemondjuk az ő meghívását, mert el fogja vinni a figyelmet. Mert a Fidesz el fogja vonni a figyelmet a jobboldali sajtóval, hogy ne arról szóljon ez az esemény, amiért összejöttünk: hogy értékeljük az országot, és elmondjuk, mi fog történni a következő időszakban, hanem kihasználják az alkalmat, hogy elvegyék a fényt erről a rendezvényről.

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

A kételkedőknek én azt mondtam, hogy nem véletlenül hirdettünk meg egy új baloldali nemzetpolitikát. Ennek az új baloldali nemzetpolitikának pont az a lényege, amiről Victor Ponta is beszélt. Arról szól az új baloldali nemzetpolitika, hogy nagyobb odafigyeléssel kell lennünk a szimbolikus térben és a racionális térben is a határon túli magyarok iránt. Jobban oda kell rájuk figyelnünk és jobban segítenünk kell azt, hogy valóban, a szülőföldjükön boldogulni tudjanak.

Én ebben hiszek. Ebben hiszek, és tudom, hogy nekünk van ebben igazunk és ehhez a nemzetpolitikához hozzátartozik a jószomszédi viszony is. Az, hogy mi odafigyelünk egymásra, odafigyelünk a kisebbség érdekeire is. És én tudom, hogy én magyar politikusként felelősséggel tartozom a határon túli magyarokért és én is tudom, hogy Victor Ponta felelősséggel tartozik a világban élő összes románért.

Tisztelt Hölgyeim, Uraim!

Ez nem nacionalizmus, hanem igaz, bátor hazafiság. A kettő között az a különbség, hogy amíg a nacionalista lenézi a környező népeket, addig az igazi hazafi nagyon büszke nemzetére, hazájára, de tiszteli a környező országok népeit.

Mi mindannyian itt ebben a teremben és nagyon sokan ebben az országban ilyen hazafiak vagyunk. Úgyhogy, Hölgyeim és Uraim, nagyon köszönöm Victornak és Sergei Stanishevnek, hogy eljöttek erre a mai rendezvényre, és erősítenek bennünket. Ők tudják szimbolizálni azt, hogy a Szocialista Párt a Kárpát-medencével is erős szövetségben van, de Európával is erős szövetségben vagyunk. Mert számunkra a hazafiság azt is jelenti, hogy Európában is képviseljük ezt a hazafiságot. Ott képviseljük, ahová Magyarország a történelem során mindig is tartozott: Európában. Európával nem szabadságharcolni kell, hanem szövetségben együttműködni, hogy a nemzeti érdekeinket még jobban, még hatékonyabban tudjuk képviselni!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Valóban, azért jöttünk, hogy értékeljük az ország helyzetét, és elmondjuk azt is, hogy mi milyen országot szeretnénk 2014 után. Én azt látom, hogy 2012 valóban az elrugaszkodás éve volt a miniszterelnök úr számára: az elrugaszkodás a valóságtól. Merthogy amit az évértékelőjében mondott, az nem ennek az országnak a leírása volt. Az nem Magyarország leírása volt.  Vagy ő annyira nem jár semerre, a TEK annyira védi, hogy emberekkel sem találkozik.

Mi azonban járjuk az országot, nemcsak az elmúlt három hónapban, hanem az elmúlt három évben, és teljesen mást tapasztalunk. Gondolom, vannak ezzel sokan önök közül is így. Jártam az országot, és összegyűjtöttem egy-két példát, egy-két emberi példát, amit az elmúlt két-három hónapban megérintett. Amelyek szerintem jól szimbolizálják azt, hogy ma Magyarország tele van igazságtalansággal, hogy ma Magyarország sok ember számára kilátástalan. Ezért akarnak sokan máshol szerencsét próbálni.

Találkoztam Pécsen egy idős hölggyel, ő 42 évet dolgozott az egészségügyben ápolóként. Ő egy azok közül a nyugdíjasok közül, akik szegénységben élnek. Ő azt mondta nekem: „elnök úr, képzelje el, általában a hónap második felében a közül kell, válasszak, hogy eszem, kifizetem a rezsiköltségeket, vagy kiváltom a gyógyszereket”.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az a világ, az a Magyarország nem igazságos, ahol egy nyugdíjasnak azon kell gondolkodnia, hogy hogyan osztja be a pénzét! Az a világ, az a Magyarország nem igazságos, ahol egy nyugdíjasnak azon kell aggódnia, hogy csak adósságot hagy-e hátra a gyermekeire, unokáira, amikor esetleg eltávozik. Éppen ezért ő azt mondta: „Attila, nagyon bízom magában, de változást akarok”. Azt mondtam neki, hogy mi is azt akarjuk, és azt akarjuk, hogy neki nyugodt, békés öregkora lehessen.

Aztán találkoztam Miskolcon egy olyan hölggyel, aki egyedül neveli gyermekét, több mint 20 éve dolgozott a szalag mellett egy gyárban, de aztán, amikor bezárták a gyárat, közmunkára küldték. Azt mondta: „magán keresztül is azt üzenném a Fidesznek – mert ők azt mondták nekem, hogy 47 000 forintból meg lehet élni –, hogy ők éljenek meg 47 000 forintból”. Az nem igazság, tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy ennek a nőnek úgy kell nevelnie a gyerekét, hogy havi 47 000forintból él, miközben van Fideszes politikus, amelyik napi 47 000 forintból él! Ő is azt mondta nekem, hogy ő is változást akar, és ő tenni is fog ezért.

Aztán – hadd mondjak még egy példát – Szolnokon járva találkoztam egy közalkalmazott házaspárral- Két gyermekük van, mind a ketten tisztességgel dolgoznak, de azt mondják, hogy tartanak a jövőtől, tele vannak aggodalommal. A középosztályhoz tartoznak, de egyre jobban aggódnak azon, hogyan fogják tudni kifizetni a devizahitelüket, és hogyan fogják kifizetni az önköltségen alapuló tandíjat a gyermekeik után. Azon aggódnak, mert érzik, folyamatosan csúsznak lefelé, és tartanak attól, hogy soha nem tudnak majd visszakapaszkodni oda, ahova tartoztak: a középosztályhoz. Azt kérdezték tőlem, hogy „Attila, igazság-e, hogy mind a ketten tisztességgel dolgozunk napi 10-12 órát is, mégsem tudjuk eltartani tisztességgel a családunkat”. Azt mondták, hogy ez a dolgozói szegénység: hiába dolgoznak, mégsem tudnak megélni. Azt mondták, hogy bizony ők is változást akarnak.

Aztán találkoztam Debrecenben egy tanárral, aki annyit mondott nekem, hogy „elnök úr azt képzelje el, hogy minden órámat gyomorgörccsel tartom meg, mert attól tartok, attól félek, hogy ebben a hatalmas Hoffmann Rózsai átszervezésben elvesztem az állásomat. Nem tudom eltartani a családom, nem tudom folytatni azt a szakmát, amit imádok, a gyerekeket a fiatalokat tanítani”. Ő is azt mondta, változást akar.

Aztán találkoztam Szegeden fiatalokkal. Ezek a fiatalok követni akarják azt az 500 000 embert, aki elhagyta az országot, mert azt mondják, hogy itthon még a tandíj miatt el sem tudják végezni az egyetemet. De hogy nem azon a szakirányon, amit megálmodtak maguknak, az már egészen biztos. És afelől is kétségeik vannak, hogy ha elvégezték az egyetemet, és szakmájuk van, akkor hol találnak majd állást. Ők azt mondták nekem, hogy ha majd változás lesz, akkor visszajönnek.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Aztán találkoztam Szekszárdon és Székesfehérváron jó pár vállalkozóval. Ők azt mondták nekem, hogy: „hát elnök úr, nem ezt ígértétek nekünk!” Nincsen hitelezés, nem jutnak hitelhez, nincs piac, és nem jutnak hozzá Európai Uniós forrásokhoz. Éppen ezért számos cég csődbe ment, el kellett bocsátaniuk az alkalmazottakat, és most már az a veszély fenyegeti őket, hogy a házukat is elviszik, mert arra tudtak korábban felvenni hitelt. Azt mondták, hogy nem ezt ígérték nekik, és ők is változást akarnak.

Ezek a példák mind-mind azt mutatják, hogy az emberek hogyan élik meg ezt az orbáni sikersztorit. Hogy hogyan élik meg azt a tündérmesét, amelyre már utaltak a többiek, amiről Matolcsy és Orbán beszél. Ez azt mutatja, hogy a mai Magyarország sokkal nyomorúságosabb, sokkal igazságtalanabb, sokkal kevésbé biztonságos, mint valaha is, amit megtapasztaltunk az elmúlt 20-22 évben. És arról is őszintén kell beszélnünk tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy ki a felelős, ki a hibás ezért.

Hát a Fidesz egyértelműen mondja, hogy mindenért vagy az ellenzék, vagy az Európai Unió, vagy éppen a világ a felelős. De kérem, három éve kormányoznak, kétharmaddal. Három éve! Hát kiire akarják áthárítani még mindig ezt a felelősséget? Nem tudják áthárítani senkire! Mert ezekért az igazságtalanságokért, ezekért a kilátástalan élethelyzetekért Orbán Viktor a felelős! Orbán Viktor a hibás, és a Fidesz kormányzása.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nem az ország teljesít rosszabbul, hanem a Fidesz-kormány teljesít rosszabbul! Rosszabbul teljesítenek a saját ígéreteikhez képest. Hiszen hát mit ígértek önöknek? Itt a srácok már szépen összeszedték: egymillió munkahely, két hét alatt közbiztonság, növekvő fogyasztás, hét százalékos gazdasági növekedés, több pénz a pedagógusoknak, több pénz az egészségügyben dolgozóknak… Hát hol van ez? Hol vannak ezek az ígéretek, és hol van ezek teljesítése?! Hát hazudtak önöknek, tisztelt Hölgyeim és Uraim, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan!

De nem csak az ígéreteikhez képest teljesítenek ők rosszabbul. Nem. Rosszabbul teljesítenek az azt megelőző nyolc évhez képest is. És ezt ma már mindenki láthatja, és aki nem vak, az tapasztalja is. Nem azt állítom, hogy minden tökéletes volt abban a nyolc évben. Nekem is voltak nagyon komoly kritikai mondataim ezzel kapcsolatban a korábbiakban. De azt igenis állítom, hogy mind a három szocialista kormány abban a nyolc évben messze-messze jobban teljesített, mint ez a mostani kormány.

Mert tisztelt Hölgyeim és Uraim, abban a nyolc évben nagyobb volt a létbiztonság Magyarországon. Hadd mondjak csak egy-két konkrét példát, mert már olyan régen volt, hogy hajlamosak vagyunk mi magunk is elfelejteni, mi minden történt abban a nyolc évben. Mennyire ment előre az ország abban a nyolc évben.

Megduplázódott az átlagbér – ma az átlagbér csökken. Megduplázódott akkor a családi pótlék összege – ma egyetlen egy fillérrel sem emelkedik. Abban a nyolc évben tíz százalékkal csökkent a jövedelmi különbség a leggazdagabbak és a legszegényebbek között – ma ez nemhogy csökkenne, de jelentős mértékben nőtt az elmúlt három évben.

Arról nem is beszélve, hogy abban a nyolc évben a nyugdíjasok visszakapták a 19 000 forintot, amit a Fidesz elvett tőlük. És az a szocialista kormány újraindította azt a nyugdíjkorrekciós programot, amit a Fidesz korábban szintén leállított korábban, az első rendelkezései között az első Orbán-kormány idején.

De a szocialista kormány volt az is, amelyik tényleg csökkentette az élelmiszerek áfáját – ez a mostani kormány csak beszél róla. És ne feledjük el, hogy az a szocialista kormány volt az is amelyik 50 százalékkal emelte a közalkalmazottak bérét – ez a mostani kormány meg csak beszél róla.

És ezt azért tette meg az akkor kormány, mert előre látó volt. Mert azt mondta, hogy be fog következni az elvándorlás, be fog következni az, amit ma megélünk: hogy emberek, szakmák képviselői hagyják el a jobb megélhetés reményében. Ezért kellett akkor ezeket a döntéseket meghozni, hogy ettől megóvjuk az országot.

De a jogbiztonság, a jogállam is más formában volt abban a nyolc évben. Hiszen kérem akkor senki nem akarta lebontani a fékek és ellensúlyok rendszerét. Akkor nem kellett félni egyetlen egy kormányzati cselekvéstől, politikai aktortól sem. Akkor volt a szakmának becsülete – ma csak a lojalitás számít. Akkor az országnak volt nemzetközi respektje – ma inkább csak szégyenkeznünk kell, hogy ha kitesszük a lábunkat az országból. És abban az időszakban bizony volt társadalmi párbeszéd – ma semmilyen valós érdekegyeztetés nincsen.

De abban a nyolc évben – hogy mondjak még egy-két példát – a fejlesztések a beruházások területén is sokkal előrébb jártunk. Gyorsabban használtuk fel az uniós forrásokat, utak, kórházak, iskolák, hidak, autópályák épültek, és voltak beruházások. Hát kérem, azokban a beruházásokban, amiket most Orbán Viktor átad, csak annyi része van, hogy átvágja a szalagot. Ezeket a beruházásokat, legyen szó a Mercedesről, Audiról vagy az Opelről, hogy csak az autóipart említsem, ezt mind-mind az előtte lévő szocialista kormány hozták tető alá.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ezekből a példákból látható és értékelhető, hogy az a három szocialista kormány mennyivel jobban teljesített, mint ez a mostani. De nem csak a szocialista kormányok teljesítettek jobban,hanem hozzáteszem, még az első Orbán-kormány is jobban teljesített – a Horn-kormányról nem is beszélve.

Úgyhogy tisztelt ma már a tények birtokában állíthatjuk, hogy abban a nyolc évben, amit a Fidesz teljesen másképpen próbál sulykolni, abban bizony a szocialisták jobban teljesítettek, mint most Orbán Viktor.

Hát azért egy kampányszlogent teljesítettek, ezt valljuk be: rosszabbul élünk, mint négy éve. Orbán Viktor ezt az ígéretét, ezt a kampány szlogenjét beteljesítette. De nem csak min négy éve, mint nyolc éve, tizenkét éve, tizenhat éve és húsz éve. És ezt Orbán Viktor is tudja. Tudják, honnan derül ez ki: nem jövőre ígért jólétet. Orbán Viktor az év értékelőjében egészen pontosan – hátha valaki nem hallotta – 2033-ra ígért önöknek jólétet. A felcsúti Maradona úgy gondolja, hogy a jólét csak őket illeti meg ennél gyorsabban, a magyar népet azt nem.

De hát nekem úgy tűnk, hogy már ezt mondták a szüleinknek a rendszerváltás idején, a nagyszüleinknek a második világháború után, hogy 20 év múlva jobb lesz. Az az érzésünk, Magyarország mindig 20 évre van jóléttől csak éppen mindig az adott évtől számítva.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim az emberek nem 20 év múlva akarnak jó élni! Hanem ma holnap és következő 40 évben. És ez az igény, teljesen rendben van. De nekünk felelős politikusoknak viszont azt is meg kell, tudnunk mondani, hogy ezt hogyan lehet elérni. Mennyi idő alatt, milyen ütemezéssel, milyen áldozatok árán. Éppen ezért erről is nagyon őszintén kell beszélni.

Azt nem lehet, nem szabad megígérni, hogy 2014-ben hirtelen ránk köszönt a jólét. Kánaán lesz Magyarországon, csak kormányt kell váltani. Kérem, aki önöknek ilyet ígér, az megint hazudni fog. Ezt az országot, a tisztességes magyar embereket már túl sokszor verték át az elmúlt 20 évben hazug kampányígéretekkel. Ezért nekünk, szocialistáknak ezt a hibát nem szabad elkövetnünk. Éppen ezért őszintén meg kell, hogy mondjuk: így ahogy ők csinálják, nem szabad csinálni, de Kánaánt sem lehet ígérni.

De azt lehet ígérni, hogy jobban fogunk élni évről-évre. Vannak olyan változtatási területek, ahol ez nem vesz igénybe húsz évet, hanem nagyon gyorsan lehet előre haladni. És fontos, hogy ezek az ígéretek reálisak, megvalósíthatóak legyenek.

És meg is mondom, hogy hogyan. Hiszen erről is szól a mai rendezvényünk, nemcsak az értékelésről.

Én három pillér köré építettem fel a beszédemet, és a politikai programunkat is ezek köré csoportosítottuk. Az első az erős demokrácia, a második a felelős gazdaságpolitika, a harmadik pedig az igazságos társadalom.

És azért fontos az igazságos társadalompolitika, mert ahogy a személyes példák is mutatatták, az emberek ma nem érzik biztonságágban magukat. Nem érzik a kiszámíthatóságot az életükben. Ennél jobban pedig nem vágynak ma semmire a magyar emberek, mint hogy biztonság, kiszámíthatóság legyen az osztályrészük. Hogy tudják tervezni a saját életüket és a családjuk jövőjét.

Engedjék meg, hogy most belemenjek ezekbe a kérdésekbe.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az erős demokráciához öt dolog biztosan kell.

Az első: egy erős jogállam. Egy olyan erős jogállam, amelynek kereteit egy új, össznemzeti alkotmány fogja meghatározni. Amelynek a szövegébe az lesz beleírva, hogy hazánk neve Magyar Köztársaság! Ami még az erős államhoz kell, az a független igazságszolgáltatás. Egy olyan igazságszolgáltatás, amelyben a bírókat nem vegzálják mindenféle törvénymódosítással, és ahol az ügyészség nem kap folyamatosan politikai megrendeléseket Orbán Viktortól és a jelenlegi hatalomtól. Az erős jogállam része még a demokratikus rend. Amelyben a békés egymás mellett élés határozza meg az életünket. Amelyben a többség és kisebbség békében tud egymás mellet élni, és ha bármelyik – vagy a többség vagy a kisebbség – megsérti ezeket a szabályokat, akkor azért mindenki megkapja a büntetését. Mert ez szolgálja a demokratikus rendet Magyarországon.

Aztán az erős demokrácia második feltétele az erős jogállamon túl: az erős civil szervezetek. Azt fogjuk ígérni, és azt fogjuk beteljesíteni, hogy Magyarországon megint lesz párbeszéd a civil szervezetekkel, megint érezhetik az erőt, a hatalmukat, hogy tuják befolyásolni a közpolitikát és a kormányzati politikát. És beleszólhatnak a saját működésüket segítő források elosztásába. Mert ma kizárják őket ebből, csak a hatalom kedvencei kapnak pénzt arra, hogy ellenünk vagy más ellen tüntessenek, Békemenetnek hazudva az agresszivitást azokkal szemben, akik velük nem értenek egyet. Ezt sem fogjuk hagyni.

Erős sajtó és erős média: itt azt vállalja a Magyar Szocialista párt, hogy egy új médiaszabályozást alkot, amely európai módon szabályozza a média működését. Valóban közszolgálativá tesszük az állami médiát, és megszüntetjük azt a helyzetet, amikor a kormány anyagi erőforrások elvételével akarja elhetetleníteni az ellenzéki médiát. Ezt sem fogjuk hagyni.

Aztán a negyedik az erős önkormányzatok:. Mert vissza fogjuk adni az önkormányzatoknak azt a döntési jogot és felelősséget, hogy a helyi közösség saját maga hozhassa meg a számára fontos ügyekben a döntéseket. Mert ettől erős egy önkormányzat, és ettől működik jól a demokrácia Magyarországon.

És az ötödik feltétel, ami ugyanolyan fontos, mint a többi: az erős önrendelkezés. Mert a politika nem szólhat bele a családok magánéletébe! A magánélet az szent! Minden ember maga döntheti el, hogy milyen családban él, csak szeretetben tegye, gyűlölködés nélkül. És nem szólhat bele a politika abba sem, hogy milyen a hitélete egy családnak. Hogy ki miben hisz és egyáltalán hisz-e! És igen, minden családnak magának kell eldöntenie, hogy egyházi vagy állami iskolába akarja-e járatni a gyerekét. Ezt a választást meg kell hagyni a családoknak. De természetesen abba se szóljon bele a politika, hogy ki mit gondol, hogy kinek milyen véleménye van. Mint ahogy abba se, hogy mi Magyarországon a művészet és mi Magyarországon az értékes kultúra. Mert ebben a politikának semmi dolga nincsen!

Tehát az erős demokrácia az erős jogállamból, erős civil szervezetekből, erős sajtóból, erős önrendelkezésből és erős önkormányzatiságból áll össze!

Hölgyeim és Uraim!

Ahogy beszéltünk róla, felelős gazdaságpolitikára is szükség van! Mert, ahogy idéztük korábban, Matolcsy mágustól ugye, ezt nem nagyon várhattuk. Őt nem közgazdásznak hívnám, inkább sarlatánnak. A korábbi törvények alapján kontárkodásért egészen biztosan már elítélték volna.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Akkora nagy a baj a gazdaságban, és ezt tessék érteni: hogy legalább 2 év kell ahhoz, hogy rendbe tudjuk tenni a gazdaság dolgait! Ahhoz, hogy ezt rendbe tudjuk tenni, két nagyon sürgető feladatot kell célul tűzzünk: az egyik az a növekedés beindítása, a másik pedig a munkahelyteremtés.

Ahhoz, hogy ezt a két célt el tudjuk érni, legelőször egyértelműen – és ebben mindenki egyetért – a bizalom helyreállítására van szükség. Mert ha van bizalom, akkor van beruházás. Ha van beruházás, akkor van munkahely. Ha van munkahely, akkor van tisztes bér. És ha van tisztes bér, akkor tudjuk fizetni a megélhetés költségeit és sok minden mást, ami a magyar családok számára fontos. Ezért fontos, hogy helyreállítsuk a bizalmat.

Ennek a helyreállításához egyébként három dolog egészen biztosan kell: az első az állam részéről, tiszta szabályok, átlátható viszonyok és kiszámítható politikai cselekvés, kormányzás. Ma egyik sincsen meg. A második, ami a bizalom helyreállításához kell, az nem az állam, hanem a piaci szereplők részéről szükséges. Igenis mi baloldaliak, mi szocialisták több felelősséget várunk a piaci szereplőktől. Azt mondjuk, új egyensúlyra van szükség az állam, a piaci szereplők és a fogyasztók között. Éppen ezért a Magyar Szocialista Párt meg fogja erősíteni a fogyasztók védelmét, meg fogja erősíteni az állam szabályozó szerepét, és meg fogja erősíteni az állam szabályokat kikényszerítő erejét! Mert ettől lesz több felelősség a magyar gazdaságban.

És még egy dolog, ami kell a bizalom helyreállításához, erről is beszélnünk kell, hangosan. Ez pedig a korrupció visszaszorítása. Igen, tisztelt Hölgyeim és Uraim, a Magyar Szocialista Párt véget fog vetni a Fideszes gazdasági oligarchák hatalmának. Minden körülmények között irtani fogjuk még a korrupció írmagját is. Véget vetünk annak, hogy a Simicska Zrt. Nyerges-vontatókkal, Közgépekkel viszi haza az emberek pénzét!

De ahhoz, hogy a növekedés beinduljon, új munkahelyek legyenek, ahhoz a bizalmon túl szükség van másra is. A kis-és középvállalkozók, a nagyvállalatok a multinacionális cégek, a termelésüket csak akkor tudják beindítani vagy bővíteni, ha a bizalmon túl még három dolog van: ha van hitelezés. A második, hogy ha újabb piacokhoz jutnak – és ez lehet külföldi, exportpiac vagy hazai piac. És harmadikként nagyon fontos, hogy hozzáférhessenek az Európai Uniós forrásokhoz, pénzekhez. A piacok megteremtéséhez a versenyképességet kell segíteni. Az EU-forrásoknál pedig el kell érni, hogy célzottabban és átláthatóbban használják fel ezeket a forrásokat. Ez azt jelenti, hogy be fogjuk vonni a civil szervezeteket, érdekképviseleteket és a szakszervezeteket ezeknek a pénzeknek az elosztásába. Mert ettől lesz átlátható a rendszer, arról nem is beszélve, hogy gyorsítani  is kell ezeknek a forrásoknak a felhasználását, mert ahogy ezt a mai kormány csinálja, a csiga az biztos leelőzi őket.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nekünk, szocialistáknak a felelős gazdaságpolitika nem cél, hanem eszköz. A felelős gazdaságpolitika annak az eszköze, hogy az emberek napról-napra jobban éljenek. Hogy hogyan tudjuk biztosítani a fenntartható fejlődést Magyarországon – ennek eszköze a felelős gazdaságpolitika.

Mivel pedig Magyarország tele van igazságtalanságokkal, mivel nagyon sok ember úgy érzi, kilátástalan a helyzete, ezért igazságos, nem pedig ilyen fideszes perverz társadalompolitikára van szükség. Ezt az igazságos társadalompolitikát pedig ma egyedül a Magyar Szocialista Párt képviseli! Ezen a területen négy fontos prioritásunk van.

Azt szeretnénk, hogy amikor minden gyermek megszületik, akkor semmilyen határa, korlátja ne legyen annak, hogy meg tudja valósítani az álmait, ez csak a tehetségén és a szorgalmán múljon. Az, hogy mit tud elérni, ne függjön attól, milyen anyagi helyzetbe született, mennyi pénze van a családjának.

Tehát elsőként azt szeretnénk, hogy minden gyermek tanulhasson, hogy elérhesse az álmait. Másodikként azt szeretnénk, hogy amikor felnőtt, akkor dolgozhasson, és ebből legyen biztos megélhetése. És ne adj isten, ha megbetegszik, akkor minél gyorsabban meggyógyulhasson. Ha pedig idős lesz, akkor békés, nyugodt, biztonságos öregkora legyen.  Erről szól a Szocialista Párt igazságos társadalompolitikája.

Éppen ezért esélyteremtő oktatáspolitikát akarunk! Ami megadja a fiataloknak a lehetőséget. Éppen ezért a minőségre, az esélyekre és a teljesítményre fogjuk alapozni az oktatáspolitikát.

Ezért a szocialista párt kormányra kerülve bölcsőde- és óvodaépítési programba kezd. Felemeljük a tankötelezettség korhatárt tizenhatról tizennyolc évre. Minden gyermeknek biztosítjuk a lehetőséget, hogy legalább egy idegen nyelvet megtanuljon, hogy kinyíljon számára a világ. Rendezni fogjuk a pedagógusok bérezését. Visszaadjuk az egyetemek autonómiáját. A tanároknak pedig a tanszabadságot.

Olyan foglalkoztatáspolitikát akarunk, amellyel garantálni tudjuk, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. Mert ha van munkahely, van tisztes bér, akkor nagyon sok szociális probléma meg sem jelenik. Éppen ezért új munka törvénykönyvet fogalmazunk, de nem mi egyedül, hanem közösen a szakszervezetekkel. Ebben az új munkatörvénykönyvben a dolgozónak, a munkavállalónak lesz nagyobb biztonsága. A szakszervezetek visszakapják a jogosítványaikat, lesz újra tisztességes sztrájkjog. Helyre fogjuk állítani a társadalmi párbeszédet, és az érdekegyeztetést Magyarországon. Megállítjuk a minimálbér csökkenését. Megduplázzuk az álláskeresési támogatás idejét három hónapról hat hónapra. Növelni fogjuk a közmunka idejét, és értelmes, értékes munkát fogunk adni ezeknek az embereknek. Megerősítjük a szakképzését is. És az államnak is szánunk szerepet a munkahelyteremtésben a közmunkán túl. Azt mondjuk, hogy az államnak ott kell munkahelyeket teremtetni, ahol a piac nem hajlandó vagy nem tud. Igenis van dolga az államnak ezen a területen is!

Hadd vegyem sorra az egészségügyet! Mi olyan egészségügyet akarunk, ahol a gazdagok is az állami egészségügyet választják, azért mert az olyan jó, az olyan hatékony, olyan jó színvonalú. És tudomásul kell vennünk, hogy az egészségügyre fordítható költségek sosem lesznek kevesebbek. Nem lesz kevesebb, és nem is szabad arra törekednünk, hogy ezt csökkentsük – nem úgy, mint ahogy a Fidesz egyébként ma csinálja – mert folyamatosan nő az átlagéletkor, egyre idősödik a társadalom, és az egészségügyi iparág egy innovatív iparág, ebből kifolyólag mindig újabb gyógyszerek, eljárások, technikák, eszközök, amik egyre több pénzbe kerülnek. Ezért tudomásul kell vennie a politikának, hogy az egészségügy mindig több pénzt fog igényelni. Azért, hogy önök megfelelő ellátást kapjanak: olyat, amit megérdemelnek.

Három területet emelnék ki az egészségügyön belül, mint prioritást. Az első a gyermek egészségügy, a második a szív-és érrendszeri betegségek megelőzése és gyógyítása, a harmadik a daganatos, rákos megbetegedések megelőzése és gyógyítása. Itt kell a legtöbbet fejleszteni az egészségügyön belül.

Emellett meg kell erősítenünk az alapellátást. Fejlesztenünk kell a korházakat és rendelőket. Rendeznünk kell az egészségügyben dolgozók bérét. Konszolidálni kell valamilyen formában a korházak helyzetét és adósságát. A szocialisták e mellett kötelezik el magukat 2014. után.

És az utolsó, de nagyon fontos pont: az idősek helyzete. Sok esetben megdöbbenve hallgatom, mit mondanak fideszes politikusok az idősekről. Hogyan beszélnek egy olyan generációról, amelynek tagjai nekünk, fiataloknak a második világháború után a két kezükkel építették újra ezt az országot. Erről a generációról nem lehet tiszteletlenül beszélni, vagy tőlük jogokat elvenni. Ők tiszteletet, megbecsülést, biztonságot érdemelnek. A baloldalnak erkölcsi kötelessége, hogy ezt megtegye. Ezért a szocialista párt újra garantálni fogja, mint a történelemben mindig, hogy a nyugdíjak folyamatosan növekedjenek. Újra fogjuk szabályozni a rokkantnyugdíjas, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíjrendszert – három szempontot figyelembe véve: hogy a rendszer fenntartható legyen, társadalmilag igazságos legyen, és a különböző szakmák is megtalálják a maguk érdekét az új szabályozásban. Folytatni fogjuk a nyugdíjkorrekciós programot. És újra lesz méltányossági nyugdíj.

Ez a program a Fejlődés és szabadság programja, amely igazságosabbá, biztonságosabbá teszi az életet az emberek számára, és kiszámíthatóbbá a politikát mindannyiunknak. Hogy az emberek végre tényleg úgy éljenek, ahogy élhetnének! Mert a magyar emberek ennél sokkal többre képesek, mint ez a kormány tud adni és hozni nekik.

Mi azt akarjuk, az a célunk, hogy ezt a programot győzelemre vigyük. Ezért dolgozunk minden nap. Persze, ahhoz, hogy ezt a programot meg tudjuk valósítani, és pusztán egy polcra feltett papír legyen, egy apró dolgot még meg kell, hogy oldjunk: meg kell nyerni a választásokat.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagyon messziről indultunk! Két évvel ezelőtt, amikor itt álltam önök előtt, akkor azt ígértem, hogy újra a magyar politikai élet meghatározó szereplőjévé tesszük a Magyar Szocialista pártot. És ezt mára, közösen, önökkel együtt elértük! Köszönöm ezt a segítséget, köszönöm ezt a támogatást.

Ma a Magyar Szocialista Párt a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki párt. És erre büszkék lehetünk! És tudják, akik két évvel ezelőtt a halálhírünket keltették és csak legyintettek, kinevettek bennünket, ma egyöntetűen állítják, hogy a szocialista párt nélkül nincs változás, nincs kormányváltás! Ezt én vállaltam, de közösen értük el!

A szocialista párt az első félidőt megnyerte. De a neheze még csak most jön. Ugyanis látjuk, a Fidesz is rájött, hogy a stratégiája – amelyik arra épült, hogy tönkreteszi a magyar szocialista pártot, hogy eltörlik a magyar politikai palettáról – nem jött be. Ezért most új eszközöket keresnek velünk szemben. Éppen ezért most két nagyon fontos feladatunk van. Egy: hogy a Magyar Szocialista Párt programjához, a Fejlődés és szabadság programjához többséget szerezzünk a magyar társadalomban. A másik pedig, és ez is nagyon fontos, hogy az emberekben meglévő csalódottságot kiábrándultságot politikai cselekvéssé formáljuk. Hogy felrázzuk őket, hogy meggyőzzük őket arról, hogy van remény a változásra és van esély a győzelemre! Érteniük kell, hogy a siker csak rajtuk múlik. Ha elegük van Orbánból, ha együtt skandálják velünk, hogy „Orbán takarodj” – ez nem elég! Jó hallani, de nem elég! Ehelyett az kell, hogy a jövő évben ezek az elégedetlen, kiábrándult, csalódott emberek ott legyenek a szavazófülkéknél, és a szavazófülke magányában – mert ez egy titkos döntés, senki más nem mehet be a szavazófülkébe – meghozzák azt a döntést, ami az életük nagyon fontos döntése lesz. Hogy akarnak-e változtatni a sorsukon.

Mert ha igen, akkor húzzanak be egy bazi nagy X-et a Magyar Szocialista Páthoz!

A Fidesz, és tapasztaljuk minden nap, Orbán Viktor maga sem válogat az eszközökben. Ahhoz, hogy a hatalmukat megtartsák, minden eszközt igénybe fognak venni. Igénybe veszik és játszanak a különböző hangszereken: a nacionalizmus hangszerén, játszanak a kommunizmus hangszerén. Használják a bűnbakképzés eszközét. És igen, használják a félelemkeltés eszközét is.

De az elmúlt időszakban három olyan esemény is volt Magyarországon, amelyik bizonyította, hogy a magyar emberek bölcsek és nem félnek cselekedni ott és akkor, ahol és amikor kell: Dunaföldvár, Sopron, Szolnok. Egyetlen egy közvélemény-kutatás sem mutatott szocialista győzelmet! Egyetlen egy sem!  És mi lett a vége? Győztünk Dunaföldváron, győztünk Sopronban és győztünk Szolnokon!

Hölgyeim és Uraim!

Segíteniük kell, mert a Fidesz gátlástalanul hazudik. Hazudik a nap huszonnégy órájában. És van egy olyan média, amelyik szintén napi huszonnégy órában sulykolja ezeket a hazugságokat, és sok esetben még a közszolgálatot is erre kényszeríti. Még akkor is, ha nagyon sokan a közszolgálaton belül nem akarnák ezt tenni, de féltik az állásukat, az egzisztenciájukat, ezért kénytelenek beállni a sorba. Ez a média ez egy erős eszköz, ezért nekünk új ellenszert kell válasszunk! És megvan az ellenszer! Működött Dunaföldváron, működött Sopronban, működött Szolnokon. Ez az ellenszer az őszinte, tisztességes beszéd! Ez az ellenszer a személyes beszélgetés a választókkal! Az ajtótól-ajtóig kampányolás!

De van még egy eszköz!

Nekünk, baloldaliaknak, demokratáknak kell a figyelmet felhívni, és a magunk számára politikai szereplőként kötelezőnek tartani.  A Fidesz mindent el fog követni azért, hogy megossza a demokratikus ellenzéket. Minden kommunikációs eszközt, trükköt, hazugságot be fognak vetni. Arra fognak törekedni, hogy megosszák a demokratikus ellenzéket, és hogy levadásszanak bennünket egyenként. Ez a vadászat már elkezdődött. Éppen ezért együtt meg kell, hogy fogadjuk, közösen, hogy a Magyar Szocialista Párt ezt nem engedi! Nem hagyjuk, hogy megosszák az ellenzéket! Nem hagyjuk, hogy egyetlen demokratikus politikust is a Fidesz az ügyészséggel vagy bármilyen más eszközzel levadásszon! Ott fogunk állni mindenki mellett, akinek segítségre és szolidaritásra van szüksége! Egy erős párttal – és a szocialista párt keményen vissza fog vágni!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ahogy megerősítettük a szocialista pártot, úgy fogjuk erősíteni az ellenzéket – hogy aztán közösen, együtt, erőssé tudjuk tenni az országot is. Ez az én személyes ügyem. Ezért dolgozom a nap huszonnégy órájában. De nem csak az én személyes ügyem ez. Hanem azoké is, akik itt vannak ma velem. Arra kérem az elnökséget és a politikai vezetést, hogy egy pillanatra jöjjenek ide mellém. Hogy megmutassuk önöknek, a médiának: ők voltak azok, akik különböző szerepekben végigvitték velem az elmúlt két évet.  Ők lesznek azok, akik segítenek nekem a következő évben megvalósítani a változás programját: a Fejlődés és szabadság programját. Együtt megtettük ma az első lépést, ami a győzelem felé vezet.

Ha pedig önök is segítenek nekünk, ha bekopogtatnak mindenhová, ha elmondják mindenkinek mindenhol, hogy mit akar a baloldal, és hogyan fogja jobbá tenni az önök életét, akkor meg tudjuk teremteni azt a többséget, amelyik 455 nap múlva legyőzi a Fideszt, és leváltja ezt a kormányt.