Belföld | többkulcsos adó felsőoktatás élelmiszer
2011. szeptember 22. 17:45

Mesterházy: az emberek problémáival kell foglalkoznunk

Mesterházy Attila tájékoztatása szerint az MSZP eldöntötte, hogy javaslattal fog élni az élelmiszerek áfájának csökkentésével kapcsolatban, a vonatkozó számításokat a költségvetési munkacsoport fogja elvégezni, annak célnak az érdekében, hogy a nyugdíjasok és a kiskeresetűek élethelyzetét próbálja segíteni a párt.

A pártelnök elmondta azt is, az uzsorások kérdéskörében a szocialista párt azt az álláspontot képviseli, hogy a bajba került érintetteken segíteni kell az uzsorások üldözése mellett, éppen ezért egy krízisalap létrehozására fog javaslatot tenni az MSZP, melynek az a feladata, hogy a források iránt fogékony családoknak adjon olyan segítséget, ami kiválthatja az uzsorások működését.

A többkulcsos adóról szóló bejelentéssel kapcsolatban Mesterházy Attila úgy vélekedett: káosz jellemzi a kormányzati kommunikációt, hiszen Matolcsy Györgyöt cáfolta Szijjártó Péter, majd a miniszterelnök „leszúrta” a kommunikációs stábot. Hozzátette: az MSZP továbbra is kiáll saját javaslata mellett, mely kétkulcsos adóról szól, egyszerű, átlátható, és emellett a munkára rakódó járulékokat is csökkenteni kívánja a párt.

Az MSZP számára elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány brutális mértékű tandíjat vezessen be. Mesterházy Attila elmondta, hogy a pont a Fidesz volt az a párt, amelyik ingyenes diplomáról beszélt, illetve arról, hogy semmilyen formában nem elfogadható a tandíj. Ehhez képest a mostani koncepció önköltségessé tenné bizonyos szakokon a felsőoktatásban való részvételt.

 

Nem kötelező az MSZP tagjának lenni azoknak, akiknek ez folyamatos vívódást, vállalhatatlan kompromisszumot jelent - mondta Mesterházy Attila a szocialista frakció csütörtöki rendkívüli ülése után újságíróknak. Gyurcsány Ferenc és támogatói nem vettek részt a tanácskozáson, amit azután hívtak össze, hogy a volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció Platform kezdeményezte, a listán mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza mandátumukat, hogy képviselői helyük fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Mesterházy Attila a javaslatot úgy értékelte: a Gyurcsány-platform az MSZP-ből való távozásának forgatókönyvét készíti elő és a megfelelő alkalmat keresi. Véleménye szerint ez tisztességtelen, ha Gyurcsányék csakugyan menni akarnak, az "nem ördögtől való", de akkor mielőbb meg kellene tenniük, őszintén beszélve szándékaikról. Szerinte azonban ehelyett azon vannak, hogy minél nagyobb kárt okozzanak az MSZP-nek, hogy aztán a szocialista párt "romjain" rástartoljanak az MSZP szavazóbázisára.

Ugyanakkor hangsúlyozta, a frakcióülésen nem hoztak határozatot, amely távozásra szólítaná fel a volt miniszterelnököt és körét. A Demokratikus Koalíció indítványával kapcsolatban azt mondta: aki vissza akarja adni a mandátumát, bármikor megteheti. Megjegyezte, ő senkitől sem kérdezte meg, tervezi-e ezt, miután azok a képviselők, akik ennek szükségességét fölvetették, nem jöttek el.

A pártelnök-frakcióvezető elmondta, a frakcióülést azért hívta össze, hogy Gyurcsány Ferenc a képviselőcsoport előtt ismételje meg javaslatát, és mondja a frakciótagok szemébe, hogy kinek a munkáját tartja gyengének. A volt kormányfő ugyanis azt sugallta, összefüggés van a frakció teljesítménye és aközött, hogy az MSZP támogatottsága nem nőtt az elveszített választás óta.

Mesterházy Attila a frakcióülésen felszólította a képviselőcsoport tagjait, hogy tartózkodjanak a belső viták nyilvánosság előtti megtárgyalásától. "Aki nyilvánosan támadja az MSZP-t, kárt okoz és Orbán Viktor forgatókönyvét hajtja végre" - jelentette ki. Kitért arra is, véleménye szerint a volt kormányfő a csütörtöki 168 Órának adott interjújában nagyon keményen, mondhatni, megalázó hangnemben bírálta a szocialista pártot.

A pártelnök úgy fogalmazott: bár a Gyurcsány-platform retorikája Orbán-ellenesnek tűnik, emögött az is ott van, hogy újra és újra hadat üzennek az MSZP-nek.

Kiemelte, hogy az MSZP megújítására vonatkozó javaslatokról a párt novemberi kongresszusa fog dönteni, a hatalmi megfontolásoknak, személyes ambícióknak azonban csak a jövő évi tisztújításkor jön el az ideje.

Pártja feladatát Mesterházy Attila úgy határozta meg: tenniük kell az Orbán-kormány "parlamenti diktatúrájának" leváltásáért. Mint mondta, erre reális esély nyílik 2014-ben, ehhez azonban változtatni kell a belviták nyilvánosság előtti megvitatásának gyakorlatán, azon, hogy bizonyos erőcsoportok folyamatosan a sajtó elé tárják az MSZP belügyeit, a párton belüli nézeteltéréséket.

Különösen fontosnak értékelte ezt azért, mert szavai szerint a társadalom elindult a radikalizálódás útján. "Nem szánhatunk olyan jövőt Magyarországnak, amelyben a fasisztáknak, radikálisoknak bármilyen vezető szerep jut" - jegyezte meg, hozzáfűzve, az MSZP-nek éppen ezért az emberek mindennapi problémáival kell foglalkoznia, számukra kell megoldásokat, alternatívát nyújtania ahelyett, hogy a belügyeivel traktálja a közvéleményt.