Belföld | terrorizmus
2015. január 14. 15:36

Mi köze a gazdasági bevándorlásnak a terrorizmushoz?

Az MSZP megkapta azt, amiért jött - mondta javaslataik fogadtatására utalva Tóbiás József. A szocialisták elnök-frakcióvezetője újságíróknak elmondta, ők kezdeményezték a parlamenti bizottságok összehívását, hogy a szolgálatoktól megtudják, milyen további parlamenti segítségre van szükségük a terrorellenes fellépéshez. Azt is javasolták - ismertette -, hogy jöjjön létre bizottság, amely kidolgozza egy hosszú távú, preventív terrorizmus elleni fellépés forgatókönyvét, amelyet az EU-val közösen kell végrehajtani. Utalt arra, hogy Magyarországnak van az egyik leghosszabb határa a schengeni övezetben.
    
Tóbiás József szerint a pártoknak úgy kell állást foglalniuk ezekben a kérdésekben, hogy előtte megismerik a szakmai szervezetek véleményét. Ez nemzeti és nem pártpolitikai kérdés - hangoztatta.
    
Úgy értékelt: stratégai egyeztetésre készültek, ehelyett technikai jellegű megbeszélést tartottak, mert a miniszterelnök és a kormány nem képviseltette magát. Mint mondta, az MSZP azt szerette volna tisztázni, hogy azok a kérdések, amelyeket a napokban Orbán Viktor és Rogán Antal felvetett a bevándorlásról adekvátak és fontosak-e a terrorizmus elleni fellépés szempontjából. A Fidesz és a Jobbik ezeket a kérdéseket nem tekintette napirenden lévőnek - közölte.
    
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke bejelentette: várhatóan kedden ül össze a testület.
    
Kérdésre válaszolva Tóbiás József beszélt arról, hogy a terrorizmussal és a bevándorlással kapcsolatos kérdéseket nem lehet a kormány álláspontjának ismerete nélkül eldönteni. Az MSZP szerint a terrorizmus elleni fellépés nemzeti ügy, a szakembereknek kell megmondani, hogy ebben a küzdelemben milyen eszközökre van szükség - közölte.
    
Mi köze a gazdasági bevándorlásnak a terrorizmushoz? - tette fel a kérdést az MSZP elnöke. Mint mondta, megítélésük szerint nem sok, bizonyára van valamennyi, de ennek felmérése a feladata a szolgálatoknak.