Mi lenne velünk Európa és mezőgazdaság nélkül?

Gőgös Zoltán szerint a kormány az Európai Unióból való kilépést készíti elő, amit mindenképpen meg kell akadályozni. Mellesleg a mezőgazdaságot is tönkreteszik.

Június 30.-án lejárt a határidő, ameddig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak az Európai Unió által finanszírozott közvetlen és közvetett támogatásokat ki kellene fizetnie a gazdák felé – jelezte az MSZP elnökhelyettese, és kijelentette, hogy a kormánypropaganda állításaival szemben ebben jelentős elmaradások vannak: vagy nem fizették ki a pénzeket, vagy nem jelezték, hogy milyen jogcímen történtek a kifizetések, így a gazdák és a vállalkozások nem tudják, hogy milyen pénzek érkeztek be.

A politikus kezdeményezte, hogy az [email protected] címen jelentsék be az érintettek a problémáikat, a Magyar Szocialista Párt pedig megadja a szükséges jogi segítséget, amire szükség is lesz, mert 2010-ben a Fidesz úgy változtatta meg a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló törvényt, hogy annak nem kell késedelmi kamatot fizetnie. Ez pedig érthetően nagy veszteség a gazdálkodóknak, akik a korábban pontosan érkező támogatási összegekre számítva a bankokkal már megegyeztek, így hatalmas kamatokat kell majd fizetniük, mivel nem tudnak időben törleszteni.

Ha ezzel az volt a kormány célja, hogy a gazdák kezdjék megszokni a támogatás hiányát, akkor ez aljasság, mert mindenki tudja, hogy uniós támogatás nélkül a magyar mezőgazdaság eltűnik a süllyesztőben – figyelmeztetett az elnökhelyettes.

Gőgös hozzátette, hogy demokratikus keretek között nem lehet annyit lopni, amennyit ez a hatalom lopott, ezért diktatórikus államformát akarnak kialakítani, az pedig nem mehet az Európai Unión belül. Úgy vélte, hogy ezért a köztársasági elnök által október 2-ára kiírt népszavazás Magyarország Európai Unióból való kilépését készíti elő, és felszólította a választópolgárokat, hogy mindenki maradjon otthon, hogy maradhassunk Európában.

Lesz még egy népszavazás, egyelőre ismeretlen időpontban – lehetséges, hogy csak 2017 elején –, amely arról szól, hogy a Fidesz hatalomban tud-e maradni. A politikus kijelentette, hogy ezen minél nagyobb létszámban kell részt venni, és megmutatni a kormánynak: nem tűrjük, hogy Kazahsztán vagy Azerbajdzsán irányába vigyék az országot az európai közösség helyett.