Belföld, Gazdaság | özvegyi nyugdíj
2012. szeptember 11. 12:31

Mi lesz az özvegyi nyugdíjakkal?

Több tízezren kaptak határozatot arról, hogy szeptembertől felére csökken az özvegyi nyugdíjuk - mondta Korózs Lajos, majd hozzátette: először azt mondták, hogy technikai hiba történt, majd azt: rendszerhiba van. A harmadik válasz az volt, hogy módosítják a törvényt még hatálybalépése, szeptember elseje előtt.

Kijelentette: ehhez képest nemcsak, hogy nem módosították a törvényt, de be sem nyújtották az Országgyűlés elé. Mára világossá vált, hogy a kormánynak esze ágában sincs az özvegyi nyugdíjak csökkentéséről szóló törvényt visszavonni - jegyezte meg a politikus.

Korózs Lajos kifejtette: a kormányzati szándéknak megfelelően szeptembertől felére csökken az özvegyi nyugdíja azoknak az özvegyeknek, akik szociális járadékot kaptak múlt év december 31-ig.

Korábbi jogszabályok szerint minden érintett az elhunyt házastársa nyugdíjának hatvan százalékát kapta özvegyi nyugdíjként. A szociális járadékot január elsejétől átminősítették rehabilitációs vagy rokkantsági ellátássá, és a törvény szerint ezen ellátásban részesülők özvegyi nyugdíját szeptember elsejétől 30 százalékban kell megállapítani.

Tehát arról van szó, hogy azok az özvegyek, akik elhunyt házastársuk nyugdíjának 60 százalékát kapták, szeptember elsejétől a 30 százalékát fogják kapni; "az özvegyi nyugdíjuknak elveszítik a felét" - magyarázta Korózs Lajos.

Közölte, pártja szerint ez nem rendszerhiba, hanem kormányzati szándék volt. "Miközben a kormány azt hirdeti, hogy megvédi a nyugdíjasokat és a nyugdíjakat, tízezrével veszi el vagy csökkenti az özvegyek, a rokkantak, a korhatár alatti nyugdíjasok nyugdíját, özvegyi nyugdíját, vagy járandóságát" - fogalmazott.

Korózs Lajos közölte, az MSZP minden érintettet arra kér, hogy nyújtson be fellebbezést a határozat ellen.

 

Minden érintettet kérünk, hogy fellebezze meg a határozatot, a Nyugdíjfolyosító Igazgatóságán (1820 Budapest, Nyugdíjfolyósító Igazgatóság) vagy elektronikus úton (www.onyf.hu elektronikus ügyintézés menüpont).