Belföld | adósságállomány Budapest
2011. november 16. 13:04

Mi lesz veled Budapest?

Tüttő Kata, a szocialista párt fővárosi frakcióvezető-helyettese szerdán újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: "mindenkinek egyértelmű, hogy a non-ortodox, szabadságharcos gazdaságpolitika megbukott, ahogy elbukott az adósság elleni küzdelem is". Hozzátette, hogy ezt a nettó államadósság 1000 milliárd forintos növekedése is alátámasztja.

Az MSZP-s politikus úgy vélekedett, hogy a gazdaságpolitika következménye az árfolyamgyengülés, amely egy év alatt csaknem 30 milliárdos kárt okozott a fővárosnak.

Kitért arra is, hogy a főváros életében 2011 "a megszorítások éve volt", az oktatásból és a gyermekvédelmi ágazatból félezer pedagógust és dolgozót bocsátottak el, megvonták a támogatást a hajléktalanoktól és a szociális ágazattól, a városüzemeltetéstől, mindeközben pedig nem indultak új beruházások.

Tüttő Kata aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a fővárosi önkormányzatnak egy hónap múlva költségvetési koncepciót kellene beterjesztenie, úgy, hogy - mint mondta - "még nincs a városban ember, aki tudná, hogy az önkormányzat jövőre milyen feladatokat kell, hogy ellásson, azt pláne nem, milyen bevételekből".

A szocialista frakcióvezető-helyettes bírálta az egészségügyi intézmények állami kézbe adását, valamint a köznevelési törvény tervezett változásait, hozzátéve: azokban "még a Fidesz emblematikus oktatáspolitikusai sem értenek egyet”.

Kitért arra  is, hogy mindezek mellett itt az "adóügyi rémálom”, amely a főváros saját cégeit, valamint a fővárosban működő cégeket sújtja.