Miért fenyegeti a kormány az alapítványi iskolákat?

A Nemzetgazdasági Minisztérium zsarolással kényszeríti a szakképzés területén működő alapítványi iskolákat az állami szakképző centrumokba – jelentette ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője szerdai Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Kijelentette: a minisztérium telefonon közölte az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével, hogy vagy bemennek a szakképzési centrumokba, vagy megszűnnek, mert nem kapnak keretszámot és pénzt, ami a megszűnésükkel egyenlő.

Kunhalmi Ágnes szerint a szakképzési centrumok ugyanúgy forráshiányosak, mint a KLIK, és miután az államosított és központosított oktatási rendszer úgy megbukott, hogy tömegével menekíti ki a szülők a gyerekeiket, most a forráshiányt a kormányzat az alapítványi szakiskolák vagyonának, ingóságainak elkobzásával próbálja megoldani.

Kunhalmi Ágnes bemutatta azt a megállapodástervezetet, amely gyakorlatilag az egyetlen írásos dokumentum az állami átvételről, és amelynek aláírását rákényszerítik az alapítványi iskolákra.

Mint mondta, kizárólag az ingó- és ingatlanvagyonra koncentrál a dokumentum, amely szerint nemcsak az iskolánál, hanem a fenntartónál lévő, a feladatellátásban használt eszközökre is igényt tart az állam; a vagyont ingyenesen használatba veszi a feladatellátás idejére, akár örökre.

Kunhalmi Ágnes hiányolta, hogy a dokumentum nem tér ki az eszközök felhasználásának idejére, nem garantálja, hogy azok az adott tagintézménynél maradnak, és az sem ismert, hogy mit jelent majd egyes iskola számára a tagintézményi státusz, nem tudni, milyen jogköre lesz a majdani igazgatónak, milyen költségvetésük lesz, ha lesz egyáltalán önálló gazdálkodási jogkörük az intézményeknek, és azt sem tudni, mi lesz a sorsa a most még meglévő béren kívüli juttatásoknak.

Kapcsolódó dokumentumok

nemállamifenntartású.pdf ( 259.39 kB )

Kapcsolódó párttagok