Miért veszélyeztet 3000 munkahelyet a Fidesz katasztrófa-törvényhozásával?

Ez az energiatermelési mód azért a leghatékonyabb, mert egy eljárásban lehet villamos energiát és hőt előállítani (80-90 %-os hatásfokkal). Európa fejlettebb országaiban a kapcsolt energiatermelés ösztönzése kiemelt program volt az elmúlt 20 évben. Magyarország ehhez csatlakozott mintegy 15 évvel ezelőtt, és európai léptékben is sikereket ért el, amelynek keretében ? döntően a 2003-ban bevezetett KÁT-rendszernek köszönhetően - 75 városban újult meg a távfűtési rendszer.

A kapcsolt energiatermelés korszerű technológiájánál fogva az egyik legfontosabb energetikai eszköz a primer energia felhasználás és a CO2 kibocsátás csökkentésére a megújulók és az energiafelhasználás csökkentése mellett. A villamos energia rendszerünk legfiatalabb és leghatékonyabb energiaparkjának köszönhetően mintegy 10%-kal kevesebb tüzelőanyagot kell hő- illetve energiatermelésre felhasználni. Ez közel 16% CO2 kibocsátás csökkentést és 6%-kal kevesebb import földgáz felhasználást jelent. Az újonnan létrejött és támogatott mintegy 1000 MW-nyi, jellemzően kisméretű erőműben dolgozik ma közel 3000 kvalifikált szakember.

2011. március 16-án ezeknek az embereknek a megélhetését és munkahelyeit lehetetlenítette el a Fidesz törvényhozása azzal, hogy 2011. július 1-jétől megszüntette a KÁT-rendszert a kapcsolt energiatermelők esetében.

Miért nevezzük ezt katasztrófa-törvényhozásnak?

Mert csak megszüntet, tönkretesz, nem épít és semmit nem mond a jövőről. A szavazás előtt 10 órával benyújtott módosító csomag (46 oldal) pontosan illeszkedik a Fidesz eddigi antidemokratikus előkészítő, és a törvényhozási gyakorlatához. A korábbi ígéretek ellenére senkivel sem egyeztettek, így a leginkább érintett szakmai szervezettel sem.

Mi lesz mindennek a következménye?

 • A szektorban dolgozó mintegy 3000 fő munkahelye kerül veszélybe,
   
 • A távhőtermelés több városban (75 település) alapjaiban ellehetetlenül,
   
 • A leállított erőművek főberendezései (gázmotor, gázturbina stb.) külföldre kerülhetnek eladásra, áttelepítésre, (Vagyonvesztés!)
   
 • A hazai munkahelyek megszűnése mellett az importfüggőség erősödik,
   
 • Nő a hazai energiatermelésre fordított primerenergia felhasználása, (Visszalépés!)
   
 • Nő a hazai széndioxid kibocsátás, (Környezetszennyezés!)
   
 • Akár 6%-kal is nőhet a földgáz import, (Függőség!)
   
 • A hazai energetika legfiatalabb és leghatékonyabb energiatermelő szektora szűnik meg végleg egy elhibázott, rossz törvény miatt!
   
 • A távhő árának mintegy 20-50 %-os emelkedése, vagy a távhőszolgáltatók és az ellátás ellehetetlenítése. A távhőtermelésre és szolgáltatásra bevezetett ármoratórium ugyanis nem ad megoldást a KÁT eltörlése következtében előálló piaci feszültségre.


Visszatérve az elsőként feltett kérdésre, vagyis, hogy miért veszélyeztet 3000 munkahelyet a Fidesz a katasztrófa-törvényhozásával? Miért szüntetnek meg hatékony és jól működő rendszereket?

Csak találgatni lehet.

Az NFM államtitkára a feltett kérdésekre eddig nem adott érdemi választ. Nem válasz ugyanis az, hogy a KÁT-rendszer drága, és igazságtalan mértékben emeli meg a villamos energia árát. Ezt az érvet a tények adatszerűen cáfolják. Elképzelhető, hogy ezt a környezetbarát ösztönző rendszert csak azért kell megszüntetni, mert azt 2003-ban a Medgyessy-kormány vezette be? Ha ez így van, akkor érthetetlen, hogy 2007-ben és 2009-ben miért támogatta az Országgyűlésben a Fidesz a KÁT rendszer további működését szavazatával.

Miért kell tehát törvényi szabályozással tönkretenni egy iparágat és veszélyeztetni a meglévő munkahelyek ezreit? Lehetséges, hogy a romokon új tulajdonosok szeretnének megjelenni?

A válaszra hamarosan fény derül.