mszp.hu | Belföld | Putyin Putyin látogatása
2016. február 17. 17:35

Miért volt Orbán ideges és zavart?

Nagyon reméljük, hogy Orbán Viktor nem pártutasításokért érkezett Moszkvába – jelentette ki Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozóját követően.

A politikus újságírók előtt elmondta: a magyar nép és az orosz nép barátsága, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fellendítése mindannyiunk számára fontos ügy, de ne felejtsük, hogy annak Orbán Viktor „ruszkik haza” kirohanása vagy éppen egy korábbi miniszterelnök orosz féllel történt energetikai tárgyalásainak „lehazaárulózása” személy szerint jelenti Orbán Viktor felelősségét abban, hogy az elmúlt évtizedekben Magyarország és Oroszország politikai, de leginkább gazdasági kapcsolatai mélypontra zuhantak.

Ne felejtsük el azt sem, hogy néhány napja Osztva Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök új hidegháborúról beszélt. Mi magyarok már megtapasztaltuk, hogy egy hidegháború alatt milyen érzés az orosz befolyásolási övezetben élni – fogalmazott Harangozó Tamás, majd hozzátette, az MSZP hiányolta a miniszterelnöktől, hogy világosan és egyértelműen mondja ki, Magyarország elkötelezett tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.

„Számunkra értékválasztás, hogy szabad nyugati világ tagjai kívánunk lenni, és ebből a pozícióból kívánunk tárgyalni akár gazdasági, akár kulturális kérdésekben az orosz féllel” – hangsúlyozta az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Harangozó Tamás elmondta: ma mindössze annyit tudtunk meg 120 magyar fiatal mehet majd az Oroszországba tanulni, de kíváncsiak lennénk arra is, hogy zárt ajtók mögött miről szólt a beszélgetés, és azt is szeretnénk tudni, hogy Orbán Viktor Putyinnal tartott sajtótájékoztatóján miért volt „szemmel láthatóan rendkívül ideges és zavart állapotban; nem úgy tűnt, mintha a magyar fél a tárgyalásról pozitív eredménnyel jött volna ki”.

Kapcsolódó párttagok