Belföld, Gazdaság | költségvetés 2013 zárszámadás IMF
2012. szeptember 20. 12:18

Mik az Orbán-kormány szándékai?

Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatón arra hivatkozott, hogy az országnak ismernie kell az Orbán-kormány szándékait és tervezett intézkedéseit.

Az MSZP-s politikus emellett azt sürgette, hogy a kormány készítsen olyan új költségvetési tervet 2013-ra, amely már a valós gazdasági adatokból indul ki.

Azt is szorgalmazta, hogy vonják vissza a tavalyi büdzsé végrehajtásáról készült zárszámadást, mert az alkalmatlan arra, hogy valós képet adjon az ország helyzetéről.

Hangsúlyozta, hogy a 2011-es volt az Orbán-kormány első költségvetése, de már februárban módosítani kellett, az év végére pedig olyan pénzügyi problémákhoz vezetett, hogy a kabinet az IMF segítségét kérte.

Kitért arra is, hogy miközben idén a magyar gazdaság recesszióba süllyedt, a környező országokban nő a GDP, ráadásul a magyarországi beruházási ráta a tavalyi év után idén is csökken, az infláció elszabadult, a forint árfolyama pedig a térség többi valutájánal nagyobb mértékben gyengült.

Szekeres Imre szerint mindez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány 2010 nyarán letérítette a gazdaságot arról a fenntartható és finanszírozható pályáról, amelyet "a magyar emberek áldozata révén" a szocialista kormány 2009-ben és 2010 elején megteremtett.

Bírálta a családtámogatási rendszert is, mondván, felháborító, hogy a száz legjobban kereső állampolgár összesen 132 millió forint gyermekek után járó adókedvezményt vett igénybe, miközben családok százezrei nem tudják annak teljes összegét felhasználni.