Gazdaság | kamat államadóság CDS IMF
2012. március 23. 12:26

Milliárdokkal drágítja a hiteleket az IMF-megállapodás hiánya

Józsa István frakcióvezető-helyettes pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: előző nap a kormány 45 milliárd forint hitelt vett fel magas, 9 százalékos kamatra. Két éve, mielőtt az Orbán-kormány búcsút intett az IMF-nek, egy hasonló hitelcsomag költsége legalább kétmilliárd forinttal kevesebb volt - jelentette ki, megjegyezve, igaza van a miniszterelnöknek, hogy egyelőre a piacról is finanszírozható az államadósság, de látható, hogy csak rendkívül nagy költségekkel.

Véleménye szerint az IMF-megállapodás halogatása az embereknek is nagy terhet jelent, elsősorban az állam "bevételi éhsége", illetve a forintárfolyam gyengesége miatt. Hozzátette: ha tovább csúszik a valutaalappal kötött egyezség, az a januárihoz hasonló árfolyamromlást, a kockázati felár emelkedését okozhatja, és így a kormány még 9 százalékos kamattal sem jut majd hitelhez.

Az szocialista politikus ezért azt sürgette, hogy a kabinet mielőbb hajtsa végre az Európai Unió által várt törvénymódosításokat, s ezzel nyisson utat az IMF-tárgyalások előtt.