Minden alapvető élelmiszer áfája csökkenjen!

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: úgy látszik, a kormány semmit sem tud vagy akar tenni a pápai húsüzem megmentéséért. Hozzátette: sokan abban is kételkednek, hogy a még nem kártalanított sertéstartókat kifizetik, a kormányzat ugyanis május óta várt ezzel a bejelentéssel.

Az MSZP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a 2009-es privatizációs szerződésben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. opciós jogot kötött ki, amely szerint a felszámolás előtti napig egy forintért a tulajdonába kerülhet a gyár. Gőgös Zoltán szerint a Mol- és a Rába-részvénycsomag megvásárlása, illetve a Dunaferr tervezett megvétele után elvárható lenne, hogy a kormány a százéves, ezer embernek, a beszállítókkal együtt kétezer családnak megélhetést adó húsüzemet is állami tulajdonba vegye időlegesen.

Számítása szerint kétmilliárd forintos tőkeemeléssel rendezni lehetne a szállítói tartozásokat és stabilizálni a cég működését. Ennek még egy feltétele van - folytatta -: az áfacsökkentés, amit a szocialisták hónapok óta követelnek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy hétfői lakossági fórumon elmondta, a kormány dolgozik azon, hogy január 1-jétől a hús, főként a baromfi- és a sertéshús, áfája 10 százalék alá csökkenjen a mostani 27 helyett.

Gőgös Zoltán szerint ez ugyan előrelépés volna, a pápai húsüzemen segítene, de a szocialisták továbbra is úgy látják, minden alapvető élelmiszer - vagyis a kenyér, a zsemle, a kifli, a tej, a tojás, a sertés, a csirke- és a pulykahús, az édesvízi halak, továbbá a Magyarországon termő zöldségek és gyümölcsök - áfáját csökkenteni kell.

Hozzátette: az Európai Unióban csak három áfakulcs engedélyezett, így ha a kormány egy új, 10 százalék körüli kulcsot akar bevezetni, a jelenlegiek egyikét meg kell szüntetni. Gőgös Zoltán szerint az 5 százalékos áfakulcs megszüntetése elfogadhatatlan lenne, ahogy az is, hogy a jelenleg 18 százalékos áfakörbe tartozó tej és kenyér áfája növekedjen. Ezért is tartja szükségesnek az MSZP, hogy az áfacsökkentés minden alapvető élelmiszerre kiterjedjen.